Múltidézés

2024.01.21. 14:18

Fellapoztuk az archívumot: ez történt harminc éve Nógrádban

Bővelkedett eseményekben január harmadik hete 1994-ben is a nyugat-nógrádi térségben: irodalmi színjátszó napok zajlottak, és a Madách-díjakat is átadták ebben az időszakban. Balassagyarmaton a városgazdálkodási vállalat kifizetett prémiumai szintén témát szolgáltattak.

Hegedűs Henrik

Átadták a díjakat

Három közismert Nógrád megyei személyiség vehette át 1994-ben a Madách-díjat Balassagyarmaton, a híres drámaköltő születésének évfordulóján rendezett ünnepség keretében. Dr. Praznovszky Mihály irodalomtörténész a Mikszáth-örökség ápolásáért, Hugyecz Andrásné a szlovák-magyar kulturális kapcsolatok kimagasló támogatásáért, míg Csáky Károly ipolysági író a felvidéki magyar irodalom elhivatott műveléséért kapta meg a kitüntetést. 

A Horváth Endre-díjat pedig két, az Ipoly-parti városhoz ízig-vérig kötődő képzőművész érdemelte ki: Csikász István és Pénzes Géza.
Hasonlóképpen Balassagyarmat adott otthont az immár huszonharmadik alkalommal megrendezett Irodalmi Színjátszó Napoknak. A vendégként érkezett amatőr társulatok mellett a házigazda műkedvelő színészek is a közönség elé léptek. A Madách Imre Irodalmi Színpad tagjai Romhányi Gyula, helybéli író A halom című művét mutatták be.

Pedagógus fórumon szólaltak fel

Magyarnándorban pedagógus fórumon vitatkoztak szakemberek és politikusok, köztük Horváth László fideszes országgyűlési képviselő. A felszólaló tanárok elsősorban azt kifogásolták, hogy több kollégájukat indokolatlanul minősítettek vissza alacsonyabb szakmai kategóriába, amivel természetesen a fizetésük is csökkent. Mások pedig az iskolaszékek bevezetése ellen tiltakoztak, hangsúlyozva, hogy ne nyolc általánossal, vagy ipari iskolai végzettséggel rendelkező emberek döntsenek arról, hogy a hozzáértők melyik tankönyvből oktassák a jövő nemzedékét.

Elkészült az ivóvízhálózat

Debercsényből az ivóvízhálózat csatlakozásával kapcsolatban készült újságcikk. A tájékoztatás szerint a faluban élő ötven család közül harminc háztartásban vállalták, hogy rákötik otthonukat az új, minőségi szolgáltatást biztosító rendszerre. Ők egyúttal mentesülnek a kommunális adó megfizetése alól. A rendszer kiépítését 1994 első félévére ígérték a szakemberek.

A törvényi feltételek szerint zajlott

Az archívumban egy vitás ügyről beszámoló cikket is találtunk: Balassagyarmaton a Városgazdálkodási Vállalat prémium kifizetései miatt faggatták az akkori igazgatót. A cég ugyanis megközelítőleg összesen 3,5 millió forint plusz pénzt fizetett ki a dolgozóinak, amivel az igazgató szerint nincs semmi gond, minden a törvényi feltételek szerint zajlott, nem volt semmiféle visszaélés, noha még a város képviselő-testületében is aggályokat fogalmaztak meg erről. 

Kifejtette, 1996. december 31-i végső időponttal az állami szabályozás alapján mindenképpen át kell alakítani a vállalatot, így a tulajdonos önkormányzattal való folyamatos egyeztetés, amibe beletartozik a vita is, nélkülözhetetlen ebben a szakaszban. Az igazgató hozzátette, a szemétszállítás rendjében bekövetkezett változások kifejezetten hasznosnak bizonyultak, mivel az új, bevezetett rendszerben aki takarékosan gazdálkodik a saját hulladékával, annak kevesebb pénzt kell fizetnie a szolgáltatásért. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában