Beruházások

2024.01.03. 14:02

Navracsics Tibor: a munkahelyteremtés és a turizmus fejlesztése a cél Nógrádban

Nemrégiben adták át Balassagyarmat legnagyobb beruházását, melynek keretében több mint 30 hektár zöldterület és park újulhatott meg 7 helyszínen. A Zöld csiga elnevezésű projekt átadóján Navracsics Tibor területfejlesztési minisztert kérdeztük a Nógrád vármegyét érintő fejlesztésekről. 7 milliárdból fejlődhet a következő években Balassagyarmat.

Lukács Zsófia

Navracsics Tibor elmondta, hogy Nógrád vármegye is készített fejlesztési tervet, pontosan megjelölve a fő célokat

Forrás: Nool.hu

Fotó: Lukács Zsófia

– A Balassagyarmaton megvalósult program egyik deklarált célja a város népességmegtartó képességének javítása. Mit gondol, ezek a beruházáok és a kormány számos más, a letelepedést segítő programja megállíthatja az elvándorlást Nógrádból?
– Abban bízom, hogy ez a közel másfél milliárd forintos beruházás ahhoz is hozzájárul, hogy Balassagyarmat az itt élők számára is vonzó településsé váljon. Nemcsak a szabadidő és a hétköznapi élet, hanem adott esetben a munkahelyek megtartásának szempontjából is fontos a fejlesztés. A térség egyik legnagyobb problémája – ahogy Magyarország más lassabban felzárkózó térségének is problémája – a népesség elöregedése és az elvándorlás. Balassagyarmat környéke is ezzel sújtott, mint ahogy Nógrád vármegye egésze. Abban bízunk, hogy az ilyen beruházásokkal sikerül vonzóbbá tenni a települést, munkahelyeket létrehozni és a jövőben további beruházásokkal, a közlekedési infrastruktúra fejlesztésével pedig könnyebben megközelíthetővé tenni Budapestet is, ami földrajzilag meglehetősen közel van.

– Nagy reményekkel vágott neki az ország év elején a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban finanszírozott fejlesztéseknek. Aztán jöttek az uniós lépések, melyek forrásokat tartottak vissza. Mennyiben befolyásolta ez az idei tervek megvalósulását?
– Nagymértékben befolyásolta, bár a nemzeti költségvetés jóvoltából a hétéves időszakra kivetítve az 1600 milliárd forintos TOP-os keretnek már több mint 50 százalékát kiírtuk. El is indultak az első TOP Plusz-os projektek, amelyek a 2021-27-es időszakban lesznek finanszírozva, de ez jelen pillanatban a nemzeti költségvetés terhét jelenti. Amikor az uniós források megérkeznek, akkor ezzel majd a költségvetésünket tudjuk könnyíteni és a közvetlen források tudnak segíteni a fejlesztésben is.

– Mire számíthat Nógrád a TOP Plusz forrásokat illetően 2024-ben?
– Nógrád vármegye készített egy olyan fejlesztési tervet, amelyben pontosan meg vannak jelölve azok a pontok, amelyek a jövőben a fejlesztések irányát jelölik ki, munkahelyteremtés és turizmus elsősorban. Ezen belül Balassagyarmatnak is van egy körülbelül 7 milliárd forintos fejlesztési kerete, amely ebben a hétéves időszakban célzott fejlesztések megvalósítását teszi lehetővé.

– Mi jellemzi majd a jövő évi magyar fejlesztési politikát?
– Módjával bánunk a fejlesztésekkel, hiszen a költségvetés konszolidálása az elsődleges célunk. Azokra a beruházásokra koncentrálunk , amelyek jelenleg folyamatban vannak. A jövőbeli fejlesztések az Építési és Közlekedési Minisztérium által összeállítandó beruházási listákon szerepelnek majd várhatóan tavasszal. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában