Nool.hu videó

2024.01.28. 15:38

Hogyan is készül a selyemcukor? – a tarjáni szakképző iskola oktatója megmutatta (videó)

A svédek által feltalált selyemcukor tipikusan az a gyermekkori emlékeket felelevenítő finomság, amely régebben minden hazai vásárban és búcsúban ezerféle színben, illetve több ízesítésben is fellelhető volt. Felmerülhet tehát a kérdés: hogyan kell és vajon mennyire nehéz elkészíteni ezt az édességet? A Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum egyik intézményének az oktatója, Jakab Balázs mutatta be lépésről lépésre a cukorkakészítés folyamatát.

Sipos Nina Vivien

Jakab Balázs lépésről lépésre mutatta be a cukorkakészítés folyamatát portálunknak

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

A Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola szakmai oktatója demonstrálta portálunknak, hogyan is készül az igazi retró édességnek számító, kézműves selyemcukor. A munkálatokba a 12. KV osztályba járó Koltai Enikő Helyettes is lelkesen besegített, aki becenevét és rangját az Erasmus-program keretén belül nyerte el nemrégiben.

Jakab Balázs szakoktató, aki cukrászati tantárgyakat tanít a szakképző iskolában érdeklődésünkre elmondta: egyszerűnek tűnhet az édesség elkészítése, de valójában nem az, sőt, nagyon könnyen el is lehet rontani. Nem mindegy, hogy mennyire főzzük be a cukrot, mivel nem szabad, hogy túl sűrű és kemény legyen, valamint vigyázni kell arra is, hogy amikor megformázzuk a cukorkát, akkor eltörjön, és ne nyúljon.

A hozzávalókat is elárulta a szakoktató

– A folyamat maga nem nehéz, de odafigyelést igényel. Szükséges hozzávalók a víz, a cukor, az aszkorbinsav, amelyet köznyelven C-vitamin porként emlegetünk, a természetes színezék és az ízesítéshez az aroma – sorolta az alapanyagokat, majd az elkészítéssel folytatta: – A választott cukor mennyiséget annyi vízzel tesszük fel forrni, hogy éppen ellepje azt, majd onnantól elkezdjük befőzni, felmelegíteni mintegy 118 Celcius-fokra az egészet. Miután a víz elpárolgott, a kapott massza állagának kellemesen keménynek, de önthetőnek kell lennie, hogy azzal dolgozni tudjunk – magyarázta készségesen Jakab Balázs, miközben az édesség előkészületeivel foglalatoskodott.

Azt követően, hogy szilikon alátétekre kiöntötte a forró cukrot, egy-egy csepp színezéket és aromát adott hozzá az oktató, majd segédjével együtt elkezdtek táblázni, vagyis óvatos, de folyamatos mozdulatokkal hűteni, mozgatni az anyagot, amelyre később kis mennyiségben aszkorbinsav lett hintve.

– A széleknél mindig előbb kezd el hűlni a cukor, ezért középre hajtjuk be a masszát. Amikor pedig már lejön a szilikonról, akkor kézzel formázzuk tovább, cukrászati nyelven selymesítsük az édességet – mondta a szakmai tanár.

A kellő keménységet felvett selyemcukrot végül megformázták, majd késsel kis méretűre tördelték el. A cukrász kabinet autentikus környezetében elkészült, eper ízesítésű retró cukrokból még kóstoló is járt.

Szinte minden évben részt vesznek az Erasmus-programban

A Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola szinte minden évben részt vesz az Erasmus-programban, amely által külföldre szoktak kiutazni a diákok, tanáraik kíséretében, hogy ott szállodákban, vendéglátóipari egységekben próbálják ki magukat az ifjú szakácsok, a cukrászok, illetve a pincérek.

Legutóbb Bulgáriába jutott ki Jakab Balázs, és a 12. KV osztályból négy tanuló – köztük Koltai Enikő is, megszerezve a Helyettesbecenevét és rangját –, ahol mindenki a saját szakmájában helyezkedhetett el.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában