Megemlékezés

2024.01.04. 12:20

Doni emléktúrát és családi napot szerveznek a hősi halált halt magyar katonák tiszteletére

A balassagyarmati Honvédelmi Sportközpont a közösségi oldalán számolt be róla, hogy a 16-os Honvéd Katonai Hagyományőrző és Kulturális Egyesülettel közösen a 81 évvel ezelőtt hősi halált halt magyar katonák tiszteletére Doni emléktúrát és családi napot szerveznek január 13-án, szombaton.

Lászlók Judit

Doni emléktúra. Országszerte az áldozatokra emlékeznek az évfordulón

Forrás: Nool.hu illuszráció

Fotó: Nagy Norbert / MW

„Mint ismeretes, 1943. január 12-én kezdődött a második világháborúban a szovjet Vörös Hadsereg támadása a Don-kanyarban, amelynek során napok alatt szinte teljesen megsemmisült a 200 ezer fős 2. magyar hadsereg. Tisztelegjünk közösen a doni katasztrófa áldozatai és túlélői emléke előtt!”- olvasható a bejegyzésben. 

A felhívás szerint a program 7.30-kor kezdődik a gyülekezővel a balassagyarmati Honvédelmi Sportközpontban. Majd 8 óra 5 perckor az autóbusz állomásról elindulnak Őrhalomba, ahol 9 órakor elhelyezik a megemlékezés virágait a római katolikus templomnál. Aztán 9.30-or Patvarcon keresztül elindulnak Balassagyarmatra. Útközben koszorúznak a Lászay János ezredes sírjánál a Patvarci úti temetőben. Végül a résztvevők 14 órakor visszaérkeznek a balassagyarmati Honvédelmi Sportközpontba. Ezt követően a létesítményben a résztvevők megtekinthetik a csatajelent bemutatását, illetve meghallgathatják Gere József helytörténész „23/II. gyalogzászlóalj a Donnál” című előadását, valamint Bakos Gyula előadását a villámgéppuska (MG 42) a Magyar Királyi Honvédségben címmel. Mindeközben a családi napra ellátogatók 12 és 18 óra között lézer-és légfegyveres, továbbá airsoft lövészeten vehetnek részt. A résztvevőket gulyáslevessel és teával várják. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában