Múltidéző

2024.01.22. 20:15

Búcsúzunk Grétsy Lászlótól, aki egyszer Salgótarjánban is megnyitotta a magyar nyelv hetét

Életének 92. évében elhunyt Grétsy László Prima Primissima díjas nyelvész. Az anyanyelvápolás ismert személyisége 1999-ben Salgótarjánba látogatott, hogy részt vegyen a magyar nyelv hetének 33. országos megnyitóján. Portálunk a közel 25 évvel ezelőtti esemény felelevenítésével emlékszik a nyelvészprofesszorra.

Veres Edina

Grétsy László professzor 1999 tavaszán Salgótarjánban nyitotta meg a magyar nyelv hetét

Forrás: NMH Archívum

Életének 92. évében, vasárnap Budapesten elhunyt Grétsy László Prima Primissima díjas nyelvész, az anyanyelvápolás ismert személyisége – tudatta az Anyanyelvápolók Szövetsége hétfőn. Ahogy arról portálunk is beszámolt, a nyelvész életpályája során számos posztot betöltött, munkásságát számos díjjal elismerték.

A nyelvészprofesszor 1999-ben Salgótarjánban nyitotta meg a magyar nyelv hetét
Forrás: NMH Archívum

Azt talán kevesebben tudják, hogy Grétsy László mintegy negyed évszázaddal ezelőtt a nógrádi megyeszékhelyen is járt. A Nógrád Megyei Hírlap 1999. április 13-i számának címlapjáról köszönt vissza a hír: a magyar nyelv hetének 33. országos programját Salgótarjánban nyitották meg. A felszólalók között találták az olvasók – mások mellett – dr. Hámori József kulturális minisztert, és dr. Grétsy László professzort, az Anyanyelvápolók Szövetségének ügyvezető elnökét is. Mint írtuk, a nyelvész a program során tartott beszédében több évtizedes tapasztalatai alapján példásította, hogy miként nyernek szavak új jelentéstartalmakat, hogyan képződnek újak, s melyek azok a nyelvi eszközök, amelyek átvezetik a kultúránk e fontos elemét a jövő évezredbe.

Lapunk interjút is készített a professzorral

E cikket követően néhány nappal, 1999. április 17-én, a Nógrád Megyei Hírlap mellékleteként megjelenő Hétvégi Magazinban a Prima Primissima díjas nyelvész korábbi kollégánkkal, Tarnóczi Lászlóval osztotta meg gondolatait. Mint mondta, a magyar nyelv befogadó, ugyanakkor képes az öntisztulásra is. Ugyanakkor nem értett egyet azzal a nyelvész körökben felmerült felvetéssel, hogy a magyart mind kifejezéseiben, mind nyelvi eszközeiben közelíteni kellene az angolhoz.

A Nógrád Megyei Hírlap, 1999. április 17-i számában részletesen beszámoltunk az Anyanyelvápolók Szövetsége elnökének salgótarjáni látogatásáról
Forrás: NMH Archív

„Magyarországnak, s a magyarságnak tekintélyt kell teremtenie politikában, gazdaságban, s kulturális értékeinek megmutatásával, amelynek része ez a nagyon gazdag nyelv is. Önállóságát nem féltem az elkövetkező századokra sem” – hangsúlyozta Grétsy László a Nógrád Megyei Hírlapnak 1999-ben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában