Értékelés

2024.01.24. 11:17

Az illegális szemétlerakókra is fokozottan figyelnek a nógrádi polgárőrök

Eredményes évet zártak 2023-ban a Nógrád vármegyei polgárőrök – jelentette ki határozottan az elmúlt esztendőt értékelő nyilatkozatában Vass Miklós, a vármegyénk polgárőr egyesületeit tömörítő szövetség elnöke. 2024-ben pedig az illegális hulladéklerakók felderítésére is erőteljesebben fókuszál majd a tagság.

Hegedűs Henrik

Vass Miklós, a szervezet elnöke tájékoztatott a polgárőrök előtt álló feladatokról

Forrás: Archív fotó | Nool

Szűkebb pátriánk polgárőrei ma már a vármegye teljes területét lefedik, szinte elvétve találunk csak olyan települést, ahol ne tevékenykednének az önkéntes közrendvédelmi és bűnmegelőzési tevékenységet végző személyek, akiket a rendőrség stratégiai partnernek tekint, és közös szolgálatot is rendszeresen ellátnak az egyenruhások és a civilek.

– 2023-ban is szerteágazó feladatot végeztek a munkatársaink – fejtette ki évértékelőjében Vass Miklós. – Ilyen volt például az állatvédelem, hiszen sok területen igyekeztünk érzékenyíteni a négylábú jószágok iránt a fiatalokat, ebben a lovas polgárőreink kimagasló segítséget nyújtottak. Az általános járőrszolgálati figyelések mellett, mint például az idősekkel, a rászorultakkal való törődés, a kóbor állatokra, kutyákra és macskákra szintén komolyabb figyelmet fordítottak. Hasonlóképpen a határvédelembe is aktívan bekapcsolódtak kollégáink, főleg az Ipoly-menti falvakban, illetve a zöldhatáron, legfőképpen ott, ahol nagyobb méretű volt a migránsjelenség, az embercsempészet.

Vass Miklós kitért az egyik legsikeresebb területre, ami országos szinten is az elsők közé tartozik: az ifjú – és mini polgárőrök nevelése. Balassagyarmaton például a Kiss Árpád Általános Iskolában és a Mikszáth Kálmán Technikumban jelentős a pedagógus-polgárőrök szerepvállalása, ez utóbbi intézményben a rendvédelmi képzés keretében. Nyugodtan kijelenthető, hogy hazánkban arányait tekintve az ifjúság bevonásában a legerősebb vidékek között van Nógrád.

Gyakorolhatnak a Palóc Ringen is

– Továbbra is nagy büszkeségünk a kiterjedt kapcsolatrendszerünk, amelyet rendszeresen hivatalos megállapodásokkal pecsételünk meg – folytatta beszámolóját az elnök. – A társszervek, mint a rendőrség, a katasztrófavédelem, a büntetés-végrehajtás, az adóhatóság, a kormányhivatal, a vármegyei közgyűlés mellett hadd emeljem ki a Palóc Ringgel kialakított együttműködést. A Patvarc határában található pályakomplexum kiváló terep a gyakorlásra, az autóink tesztelésére, a kerékpáros közlekedésbiztonsági felhívó akciókra, mint történt ez többször 2023-ban is.

Végezetül Vass Miklós előretekintett 2024-re: ebben az esztendőben az országos elnökség kezdeményezésére az illegális hulladéklerakók felderítésébe is hatványozottabban bekapcsolódnak, hiszen a polgárőrök azok, akik otthonosak a terepen, nem csak a települések belterületén, hanem azok határában is mozognak, és a hatóságok kiemelten számítanak arra, hogy a jövőben a civil szolgálatot végző emberek bejelentései alapján még sikeresebben járjanak el a szemérmetlenül szemetelőkkel szemben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában