Mikulás

2023.12.09. 09:20

Traktor vontatta pótkocsin gördült be a Mikulás Márkházára

Egészen rendhagyó „járgánnyal” gördült be a Mikulás a napokban Márkházára. A piros ruhás, nagyszakállú ajándékosztó természetesen nem üres kézzel érkezett: egy közösségi összefogásának köszönhetően volt zsákjában minden jó, amelyből jutott a gyerekeknek és felnőttek egyaránt.

Veres Edina

Forrás: Beküldött fotó

Nem hétköznapi módon érkezett meg a Mikulás a márkházai gyerekekhez a napokban. Mivel a szarvasai „lebetegedtek”, így néhány helyi önkéntes sietett a nagyszakállú jótevő segítségére, így a Mikulás – mellette Télanyó, mögöttük a krampuszok – egy fényfüzérrel díszített pótkocsin foglaltak helyet, amit egy traktor húzott. Így járták körbe a település minden utcáját, és ahol megszólalt a csengettyű, kicsik és nagyok egyaránt a kapuk elé szaladtak, hogy üdvözöljék a piros ruhás ajándékosztót és kísérőit.

A kezdeményezés megálmodója, dr. Mravcsik Zoltán portálunk érdeklődésére elmondta: kezdetben csupán élményt és meglepetést szerettek volna adni a településen élőknek, főként a gyermekeknek. Mint mondta, a községben több hátrányos helyzetű gyermek és egyedül élő szépkorú is lakik, akiknek a délutánjába egy kis Mikulás-napi varázst szerettek volna csempészni. Nem sokkal később azonban megannyi támogatóra talált, így magánszemélyek, vállalkozók és a helyi Vidékünkért Egyesület tagjai is örömmel sorakoztak fel az ötlet mellett.

Rénszarvasok híján a traktor is jól tette a dolgát
Forrás: Beküldött fotó

– Egy igazi közösségi összefogás bontakozott ki. Mindenki hozott valamit. Volt aki almát, mások szaloncukrot és így tovább. Ennek köszönhetően 50-60 gyermeknek tudott a mosolyt csalni az arcára a Mikulás, aki emellett minden márkházai ház postaládájában hagyott néhány szaloncukrot meglepetésként – árulta el dr. Mravcsik Zoltán.

Közös képet is készítettek

A kezdeményezés pedig valóban elérte a célját, hiszen sikerült Mikulás-napi hangulatot lopni a település hétköznapjaiba. A felnőttek és az idősebb lakók közül többen az ablakból integettek a traktor vontatta „szánon” érkező ajándékosztónak és segítőinek, mások a kapuban állva csodálták őket, míg a gyerekek örömmel szaladtak hozzájuk, szavaltak és énekeltek nekik, a bátrak közös képet is készíthettek a nagyszakállúval és Télanyóval.

Volt aki virgácsot, mások édességet kaptak a lappföldi látogatótól 
Forrás: Beküldött fotó

Dr. Mravcsik Zoltán végül kifejtette: korábban nem volt ilyen megmozdulás a községükben, azonban a kedvező fogadtatás, illetve a támogatók lelkesedése nyomán szeretnének hagyományt teremteni a kezdeményezésből, így jövőre – a terveik szerint – ismét ellátogat majd a Mikulás Márkházára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában