Pályázat

2023.12.28. 09:58

Több mint 120 millió forintból kezdődhet meg a szügyi kilátó fejlesztése

Szügy önkormányzata portálunkhoz eljuttatott közleményében arról adott tájékoztatást, hogy jelentős turisztikai beruházás valósulhat meg a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében elnyert 121 millió forint támogatás segítségével.

Lukács Zsófia

Aktív turizmushoz kapcsolódó fejlesztéseket kíván megvalósítani a szügyi önkormányzat, melynek keretében a 2016-ban épült Leánykökörcsin kilátó statikai megerősítése, felújítása történik meg, valamint tűzrakó hely, esőbeálló és tanösvény kerül kialakítására. Aktív természetjáró infrastruktúra megvalósítása, továbbfejlesztése érdekében egy közösségi teret, négyévszakos turista pihenőhelyet alakít ki öltözővel, melegedővel, mosdókkal a Mária út mentén elhelyezkedő, a település központjában lévő üresen álló önkormányzati épületben.

Erősítik a térség aktív turisztikai kínálatát

Az önkormányzat arról tájékoztatta portálunkat, hogy a projekt keretében helyi, illetve térségi jelentőségű turisztikai fejlesztés valósul meg. A fejlesztés célja, hogy a térségben, illetve helyben hosszabb tartózkodási időt tudjanak eltölteni a turisták. A projekt erősíti a térség aktív turisztikai kínálatát. A fejlesztés egyik helyszíne a település mellett található Dudáska hegyen álló 17 méter magas Leánykökörcsin kilátó és közvetlen környezete. A kilátó építése óta eltelt idő, továbbá az a tény, hogy a kilátó magassága és földrajzi elhelyezkedése miatt az időjárási hatásoknak fokozottan ki van téve, bizonyos épületkárokat okozott, amiket megszüntetnek. Időszerű továbbá a faszerkezetek tervszerű karbantartása, újrafestése is. A kilátó mellett egy esőbeálló, asztal, pad, szelektív hulladékgyűjtő lesz kihelyezve. A kilátóhoz vezető erdei úton tanösvényt alakítanak ki.

Pihenőhelyet és információs pontot hoznak létre

A fejlesztés másik helyszíne a Mária út mentén elhelyezkedő, a település központjában lévő, volt italbolt épülete, amely jelenleg üresen áll. Az épületet máscélú hasznosítása érdekében az önkormányzat megvásárolta. "A turista pihenőhely és információs pont kialakításához az épület fejlesztését és felújítását el kell végezni. Ennek megfelelően tervezik az épületrész nyílászáróinak cseréjét, a fűtési és az elektromos hálózat korszerűsítését, az épületrész utólagos külső hőszigetelését, a födém hőszigetelését, a tetőszerkezet felújítását a károsodott elemek cseréjével, a tetőfedés és a kapcsolódó bádogos szerkezetek cseréjét, a vizesblokk felújítását, a belső felületek festését-mázolását, az épületrész akadálymentesítését" – ismertette az önkormányzat. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában