Nool.hu videó

2023.12.06. 09:42

Szent Borbála napján adták át és áldották meg a felújított mátranováki emlékházat (fotók, videó)

21 évvel ezelőtt, december 4-én nyílt meg a Bányász Emlékház Mátranovákon. Az emlékhely a közelmúltban részben megújult, amit hétfőn, Szent Borbála napján adtak át, ez alkalomból áldották meg az emlékház mellett kialakított Déli I. lejtősaknát is.

Gulyás Edina

A hideg délután ellenére is szép számmal összegyűltek a Szent Borbála-napi ünnepségen

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

A hideg délután ellenére is szép számmal összegyűltek a Szent Borbála-napi ünnepségen hétfőn a mátranováki Bányász Emlékháznál. A megjelenteket Répás László, a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Nógrádi Nyugdíjas Bizottsága Mátranováki Alapszervezetének elnöke köszöntötte. Beszédében kifejtette: a jelenlévők közül sokan emlékeznek arra, hogy 21 évvel ezelőtt, december 4-én, Szent Borbála, a bányászok védőszentjének napján nyílt meg a faluban a Bányász Emlékház. 

– A közelmúltban sokan összefogtak és fáradtságot nem kímélve dolgoztak az emlékhely felújításán. A munkák legfőbb támogatója – a helyi önkormányzaton túl – az Alstom mátranováki gyára – fogalmazott Répás László, aki arra is kitért, hogy ugyan van még mit csinálni, de a felújítás részleges eredményét már átadták az ünnepségen. 

Ez alkalomból Dominiek August Laveyne, a gyár mátranováki igazgatója arról beszélt: a bányászat története azért fontos az Alstom számára, mert ez volt  a gyökere annak, hogy 1969-ben Mátranovákon megalapították a gyárat. A mai napig profitálnak a helyi kollégák kiváló műszaki tudásából és tapasztalatából, éppen ezért örömmel járulnak hozzá a mátranováki bányamúzeum fokozatos fejlesztéséhez. 

– A bányásznapot és a Borbála napot is méltó körülmények között tudjuk itt megünnepli, köszönettel tartozunk az egykori bányászoknak, akik nem kis munkát és energiát fektettek abba, hogy egy régi kis önkormányzati épületből emlékházat alakítsanak ki. A hegy oldalába pedig a bányát bemutató vágatot is elkészítették. Köszönet jár mindazoknak, akik segítenek abban, hogy a jövőben is büszkén emlékezhessünk bányász szüleinkre, nagyszüleinkre, a múltunkra a mátranováki Bányász Emlékháznál – hangsúlyozta Bodor Ernőné polgármester, aki felolvasta Skuczi Nándor, a Nógrád vármegyei közgyűlés elnökének ez alkalomra írt levelét is, amelyben úgy fogalmazott: a mátranovákiak bebizonyították, hogy egy kis közösség is tud nagyszerű dolgokat alkotni, szerető összetartással, önzetlen együttmunkálkodással. A közösségtudatot az összetartozás érzését erősíti, lakóhelyünk, otthonunk fontosságát hangsúlyozza minden helyi rendezvény, ahol ifjak és idősebbek együtt lehetnek. 

Az ünnepségen Varga Tibor, a Dorogházai Nyugdíjas Bányász Alapszervezet elnöke felidézte Szent Borbála, a bányászok védőszentjének életét és kultuszát, majd felolvasták azok névsorát, akik a mátranováki bánya működésének 102 éve alatt munkájuk során vesztették életüket. Végül megkoszorúzták a hegy oldalában kialakított, bemutatóhelyként működő Déli I. lejtősaknát, amit Korponai István diakónus meg is áldott. A megjelenteket a helyi közösség megvendégelte az ünnepség végén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában