Nool.hu videó

2023.12.13. 17:26

Kilencven éve áll Salgótarjánban hazánk első, egész alakos Báthory Istvánt ábrázoló szobra (videó)

Báthory István magyar főnemes, erdélyi fejedelem, lengyel király első, egész alakos köztéri szobrát Salgótarjánban állították fel, kilencven évvel ezelőtt. Ebből az alkalomból szerveztek ünnepséget ma a nógrádi megyeszékhelyen.

Gulyás Edina

Sulyok László, az Erdélyi Kör tagja mondott beszédet a Báthory szobor előtt

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

Hazánkban az első, egész alakos Báthory István szobrot 1933. november 5-én avatták fel Salgótarjánban. Annak felállítására Förster Kálmán, a város első polgármestere tett javaslatot. A szoborállítás helyszínét az indokolta, hogy itt működött a Báthory István honvéd kerékpáros zászlóalj parancsnoksága, amely Báthory krakkói érckoporsójának egy darabját őrizte. Az ereklyét 1933 júliusában adományozta Magyarországnak a krakkói érsek, akkor, amikor a Wawelban zarándokcsoport járt Báthory István születésének 400. évfordulója kapcsán. Az alkotás elkészítésére Bóna Kovács Károly helyi szobrászművészt kérték fel, a szobrot ünnepélyes keretek között állították fel, a honvédlaktanya előtti téren.

Az egykori, Báthory István nevét viselő zászlóalj laktanyája közelében a szobor mellett a tér is emlékeztet az erdélyi fejedelemre és lengyel királyra
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

A kilencven éves évfordulóra emlékezve szervezett ma ünnepséget a fejedelemről elnevezett téren a Hagyományőrző Civil Társaság az Erdélyi Körrel karöltve. A Himnusz elhangzását követően Sulyok László, az Erdélyi Kör tagja tartott rövid előadást, amelyben a Báthory István életéről, a szobor felállításának körülményeiről tájékoztatta a résztvevőket. Ezt követően megkoszorúzták az alkotást és meghallgatták a Székely himnuszt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában