Programajánló

2023.12.08. 17:25

Nógrád-szerte karácsonyra hangoló programokkal készülnek a hétvégére

Egyre inkább belopózik a karácsonyi hangulat szűkebb hazánkba, amit a hétvégi programok is tükröznek. Balassagyarmaton Adventi Csokiszalon várja az édesszájúakat, a honti adventi vásári forgatag során fellépők hada gondoskodik a jó hangulatról. Szécsényben és balassagyarmati Gansel udvarban kézműveskedéssel hangolódhatnak az ünnepekre a látogatók, de a második Palóc Placc Piac is adventi lesz.

Veres Edina

Ez a hétvége is már az advent jegyében telik

Forrás: Pixabay

Különlegességek töltik meg a balassagyarmati Adventi Csokiszalont

Édes pillanatok várnak az érdeklődőkre december 8-án, pénteken 18 órától a balassagyarmati Mikszáth Kálmán Művelődési Központban. Az Adventi Csokiszalonban a Mosoly Egymi diákjainak és tanárainak csokoládé különlegességeit csodálhatják meg és kóstolhatják majd meg a látogatók. Az eseményre karácsonyi dalválogatással érkezik a Smokin' Sofa, illetve karaoke est is színesíti a programot, amelyhez az ajánlott „dress code” a csúnya karácsonyi pulcsi. A belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött.

Színes programok tarkítják a honti adventi vásári forgatagot

Adventi Vásárra és Forgatagra lelhetnek a Hont községbe látogatók a Kutyori Konyhánál december 9-én, szombaton. A rendezvényt immár második alkalommal hívja életre közös összefogással a Sugárkankalin Turisztikai Egyesület, a Honti Művelődési Központ, a Kutyori Konyha, Hont Önkormányzata, valamint a Palóc Kistermelői Piactér. Az esemény 13 órakor nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt. A kézműves kirakodóvásár mellett a gyerekekre a nap során kézműves foglalkozás vár, de a résztvevők közös karácsonyfa díszítésben is részt vehetnek, megörökíthetik a pillanatot a fotósarokban vagy épp megcsodálhatják a karácsonyi falu kis makettjét. 

Emellett a vásárt kísérőprogramok hada színesíti, első fellépőként a honti gyerekek rövid betlehemes játékot mutatnak be az egybegyűlteknek. Ezt követően az Ipolybalogról érkező Bukréta csoport verses mesejelenetekkel és karácsonyi énekekkel, míg a Drégelypalánki Hagyományőrző Csoport, és a Drégelypalánki Búzavirág Csoport is műsorral kedveskedik a megjelenteknek. Lőrincz Sarolta Aranka a legkisebbeknek szóló előadással készül, majd 15 óra 30 perckor a Latte Maffiato ad koncertet. Ezután Simon Katalin és Vigyinszki Attila gondoskodik a jó hangulatról, míg utolsó produkcióként Margit és Annus, a két Pletykázó Asszony műsora szórakoztatja majd az érdeklődőket. A nap végén Hont falu plébánosa, Lutheránus Péter atya gondolatait hallgathatják meg az egybegyűltek az adventi időszakról és a karácsony várásáról.

Folytatódik a Palóc Múzeum kézműves foglalkozása

Advent második hétvégéjén, szombaton ismét kézműveskedéssel telhet majd a délelőtt a Gansel udvar belső termében. A Palóc Múzeum által szervezett Maiaknak a régiektől című játék- és ajándékkészítő foglalkozáson a résztvevők december 9-én, 10 és 12 óra között alkothatnak.

Mézeskalácsok, ajtó-és asztaldekorációk, valamint tobozdíszek készülhetnek Szécsényben

Karácsonyváró kézműves foglalkozást tartanak a szécsényi Magyar Nemzeti Múzeum Forgách-Lipthay Kastélymúzeumában december 9-én és 16-án, szombatonként 14 órától. Az ingyenes programon az érdeklődők mézeskalácsot süthetnek és díszíthetnek, illetve karácsonyi asztal- és ajtódíszt, valamint fenyőtoboz karácsonyfadíszt készíthetnek. A alkotásaikat a résztvevők haza is vihetik. Mindemellett kísérőprogramként most szombaton a II. Palóc Bolhapiac kínál majd alkalmat a vásárlásra, míg egy héttel később, azaz december 16-án sorra sülnek majd a gesztenyék a kastélymúzeumban.

Énekelt versek csendülnek fel Balassagyarmaton

Hrutka Róbert és Grecsó Krisztián zenekarának Miénk a ház című előadását láthatja és hallhatja a közönség december 10-én, vasárnap 17 órától a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban. Az ingyenes műsor során a családi történetek kerülnek a középpontba az énekelt versek tükrében.

Második alkalommal várja a Palóc Placc az érdeklődőket

Ismét, immár második alkalommal is megtelnek a standok a helyi értékek vásárán a balassagyarmati Palóc Ligetben. December 10-én 9 és 14 óra között a Palóc Múzeum előtti téren kibontja szárnyait az Adventi Palóc Placc Piac, amely során balassagyarmati és környékbeli tervezők, alkotók és dizájnerek mutatják be, illetve kínálják eladásra egyedi, különleges, vagy épp újrahasznosított termékeit. A vasár kísérőprogramban is bővelkedik, így 10 órától délig az érdeklődők táncházban is részt vehetnek, amely során a Néptánc és Szabadidős Közhasznú Egyesület szervezésében a látogatók Kovács Krisztiántól tanulhatják majd el a tánclépéseket. Emellett kerámia festő és kézműves foglalkozást tart Bodor Evelin.

A világörökséggé nyilvánítás évfordulóját ünneplik Hollókőn

Hollókő települését 36 évvel ezelőtt, 1987-ben nyilvánították a világörökség részévé. Ebből az alkalomból december 10-én, vasárnap 15 órától Világörökségi napot tartanak a falu dr. Román András Látogatóházában. Ahogy arról már beszámoltunk, Szabó Csaba, Hollókő polgármestere arról tájékoztatta portálunkat, hogy az eseményen Papp Sándor, a Kalondai Polgári Társulás elnöke mond ünnepi köszöntőt, míg a rendezvényen közreműködnek a helyi óvodások, iskolások, valamint a citerázni tanuló gyermekek és a néptánccsoport tagjai is. A rendezvény során a Hollókő Községért Díjakat is átadják majd. A Világörökségi nap programját színesíti majd a Hollókői vár kiállításához elkészített, a vár történetéről szóló négyperces film levetítése is, de az érdeklődők megtekinthetik majd a hét hollókői legendához, mondához kapcsolódó egy-egyperces animációs filmet is. Ezek első alkalommal lesznek láthatóak a nagyközönség számára, illetve a (Holló)kőbe vésett legendárium néven lesznek megtalálhatóak a vár kiállításai között.

Adventi túrával egybekötve lobban fel a második gyertyaláng Salgóbányán

Adventi túrát szervez a Medves-fennsíkon álló réti kereszthez a Hajrá, Salgótarján! Egyesület csapata december 10-én. A gyaloglásra vállalkozók advent második vasárnapján, 13 órakor indulnak útra a Hotel Medves előtti parkolóból. A közel négy kilométeres útvonal a Medves Fennsíkon elhelyezkedő réti kereszt felkeresése után visszavezet Salgóbányára. A résztvevők a felújított Szent István kápolnában meghallgathatják Varga András esperesplébános gondolatait, majd liturgikus élményekkel gazdagodva gyújtják meg az adventi koszorú második gyertyáját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában