Elismerés

2023.12.10. 19:21

Nagyoroszi díszpolgárává választották a nyugalmazott óvodavezetőt

Nemrégiben Nagyoroszi díszpolgárává választották Hornyák Endre Mihályné nyugalmazott óvodavezetőt, aki a modern gyermeknevelés előfutáraként tekintett az óvónői képzésekre és a fejlesztésekre. Napjainkban aktívan szervezi a helyi nyugdíjasok életét.

Lukács Zsófia

Nagyoroszi díszpolgárává választották Hornyák Endre Mihályné nyugalmazott óvodavezetőt

Forrás: Beküldött fotó

A Nagyoroszi Pálfalvi Nándor Művelődési Ház és Könyvtár színháztermében vehetett át díszpolgári kitüntető címet Hornyák Endre Mihályné, ahogy a községben ismerik: Gizi néni. Babicska Károly polgármester ismertetőjéből kiderült, hogy a díjazott 1947. október 16-án született Nagyorosziban, egy háromgyerekes család idősebb gyermekeként. Itt végezte általános iskolai tanulmányait, majd a balassagyarmati Balassi Bálint Gimnáziumban érettségizett. Szülei egyszerű emberek voltak, akik nagyon fontos erkölcsi értékeket közvetítettek számára: a munka és a tanulás szeretetére, szorgalomra, kitartásra, az emberek tiszteletére nevelték, s már igen korán a kisgyermekek gondozása-nevelése felé vette az irányt. Képesítés nélküli óvónőként alkalmazta a Rétsági Járási Hivatal művelődési osztálya. 

Több óvodában is dolgozott vezető helyettesként, odaadó munkával, így az óvodavezetői és az élelmezésvezetői feladatkörrel is megismerkedett, szerzett tapasztalatokat későbbi munkájához. 1971-ben óvodapedagógusi diplomát szerzett, majd 1974 augusztusától szülőfaluja, Nagyoroszi óvodájának dolgozója lett. Két évig nagy tudással segítette és vezette az óvónők szakmai munkaközösségét, majd 1989. szeptember 1-től óvodavezetői megbízást kapott, melyet még hosszú évekig lelkesedéssel, hittel és óriási energiával, szívvel-lélekkel végzett. Szakmai tudásának folyamatos gyarapításán dolgozott, vezetői ismereteit különböző tanfolyamokon bővítette.

Szülőfalujában teljesedett ki

A polgármester hozzátette, hogy Hornyák Endre Mihályné irányítása alatt a Nagyoroszi Napköziotthonos Óvoda szakmai körökben is elismert volt. Bár óvónői munkáját nem Nagyorosziban kezdte, de kisdedóvó- és nevelő tevékenysége szülőfalujában teljesedett ki. Nagy hangsúlyt fektetett a magyar óvodai nevelés reformitására, a mai modern kisgyermeknevelés előfutára és az első óvodai szakfolyóirat alapítója és szerkesztője volt. A Nagyorosziban született Szabó Endre emlékének ápolásáért megkapta a Szabó Endre-díjat. Feleségként és édesanyaként is remekül helytállt.

Vezeti a helyi nyugdíjas életet

Mint kiderült: a nyugdíjba vonulása után a Nagyoroszi Nyugdíjas Klub tagja, vezetőségi tagja, majd vezetője lett. Óriási szervezőkészég, lendületes tenniakarás, az emberekkel való közvetlen viszony jellemezte munkáját. Ma is az egyesület lelke és motorja. 

– A közösségért él, mindenben számíthatnak rá a tagok problémáik megoldásában, még személyes gondjaikkal is. Író-olvasó találkozók, színházi előadások és különféle programok, buszos kirándulások szervezésében jeleskedett. Kapcsolatot ápol sok, községünkből elszármazottal, többek között a Pálfalvi és a Teszáry családdal. Komolyan tevékenykedett és tevékenykedik községünk és kis közösségünk hagyományainak ápolásáért – fogalmazott a polgármester.

Meglepte az elismerés

Gizi néni portálunknak elmondta, hogy nagyon meglepte ez a kitüntetés és számára az volt az igazi öröm, hogy rengetegen részt vettek a jeles napon és számtalan gratulációt kapott. – Sosem azért csinálja az ember a munkáját, hogy majd egyszer kitüntessék. Főleg a kisgyermekek között van szükség arra, hogy igazán szívvel-lélekkel dolgozzon az ember. Ezen felül mindig olyan emberek vettek körül, akikkel könnyű volt fejlődni – mondta a kitüntetett.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában