Várakozás

2023.12.04. 17:28

Mesés díszeivel varázsolja szebbé a betegek ünnepeit a pásztói kórház dolgozója

Évek óta készít ünnepi dekorációs díszeket a pásztói Tari Éva, aki szívvel-lélekkel űzi hobbiját, ráadásul alkotásaival nemcsak a családtagjainak és a vásárlóinak, hanem a kórház betegeinek a napjait is szebbé varázsolja.

Nagy Orsolya

Évek óta készít ünnepi dekorációs díszeket Tari Éva

Forrás: Beküldött fotó

Mikor és miért döntött úgy, hogy ezt a pályát választja?

– 2005-ben kezdtem a kórházban a munkámat a röntgen osztályon, ahol nagyon baráti légkör fogadott, szerettem ott dolgozni. Később kedvezőbb lehetőséget kaptam az egyik körzeti rendelőben, ahol szintén kedveltem a munkámat. Ezután jött egy nagy váltás. Elkerültem a Parádsasváron található kastélyhotelbe, ahol uszodamester és masszőrként tevékenykedtem. Mivel akkor még nem volt gyermekem, így vállalhatónak tűnt az ingázás, ami nem volt egyszerű számomra. Végül belefáradtam az utazásba, majd megszületett az első gyermekem, nem sokkal később pedig a második  is napvilágot látott. Mikor már nem kaptam a gyermekgondozást segítő ellátást, felhívtam az akkori ápolási igazgató asszonyt, hogy szeretnék beadni egy önéletrajzot. Boldog voltam, amikor pár nap múlva már be is hívtak állásinterjúra, és rövid időn belül, 2019. november 1-jén fel is vettek. Azóta vagyok a Pásztói Margit Kórház egynapos sebészetén, illetve a krónikus II. osztály adminisztrátoraként is tevékenykedek.

– Mit jelent az ön számára ez a szakma?

– Nagyon szeretek itt dolgozni. Az orvosok mellett megtanultam, hogyan érdemes kommunikálni a betegekkel. Amikor műtétre, vagy a krónikus osztályra érkezik a beteg, az én feladatom fölvenni őket a számítógépbe, előkészíteni a zárójelentéseket, az esetleges vizsgálatokat beírni. Vannak napok, amikor az orvossal közösen készítjük el a zárójelentéseket, de van, amikor önállóan dolgozom. Itt tanultam meg igazán csapatban és önállóan is tevékenykedni. Nagyon jó érzés az, hogy segíthetek másokon, a betegek pedig hálásak is ezért.

– Úgy tudjuk, hogy a munka mellett ünnepi díszeket is készít…

– A munkaidő leteltével a családom mellett, szabadidőmben kreatív tevékenységet folytatok. 2018-tól az étkezőnkbe szalvéta technikával készítettem konyhai szabályokat, fa alapra kopogtatókat, valamint dobozokat is díszítettem, amelyek emlékek őrzésére készültek, illetve teás dobozok is születtek. Mivel gyermekkorom óta készítem az adventi koszorúkat saját és családom részére egyaránt, így szívesen gyártottam ilyen jellegű dekorációkat is. 2019-ben a kedvesem, Dani születésnapomra elkészítette a műhelyemet. Ekkor kibővült a tevékenységi köröm.

– Milyen dekorációkat barkácsol?

– Jelenleg az évszaknak, a szezonnak megfelelő lakásdekorációkat készítek, így például asztali díszeket és kopogtatókat, de egyedi ajándékokat is gyártok, valamint esküvői és szülőköszöntőket is. Emellett nagyon szeretik az emberek a ballagási és esküvői pénzátadókat is. Ezen túlmenően egész évben csinálok kegyeleti dekorációkat is.

– Hogyan tudja összeegyeztetni a munkát, a hobbit és a családot?

– A kis kuckómban többségében munkaidő előtt, hajnalban, vagy munkaidő után, a délutáni órákban dolgozom. Hétvégén is szívesen töltöm itt a szabadidőmet. Számomra ez egy olyan hobbi, ami kikapcsol és feltölt. Sokszor még a gyermekeim is lejönnek velem a műhelybe és a család részére közösen készítünk dekorációkat. Jó érzéssel tölt el az, hogy együtt alkothatunk. Számomra ez egyáltalán nem fáradtság, vagy teher, örömmel készítem a különféle díszeket.

– Mi az, ami inspirálja a díszek elkészítése során?

– Van egy virágkötő barátnőm a Mátrában, akitől nagyon sokat tanultam. Emellett az interneten is rengeteg szép dekoráció található, ott is tudok inspirálódni.

– Van olyan dekoráció, ami nagyon közel áll a szívéhez?

– Számomra mindegyik, általam készített darab kedvenc. Mindegyik tetszik, de két egyforma ajándéktárgyat sosem készítek. Színekben pedig, amik kedvesek a szívemnek és, amelyekkel főleg, így az adventi időszakban örömmel dolgozok, az a zöld és a piros. Leginkább a természetes jegyeket kedvelem, így az alkotásaim is azt tükrözik vissza.

– Mi az idei adventkor a trendi a koszorúk és az asztali díszek tekintetében?

– Az év színe a Viva Magenta, amely a rózsaszín egy árnyalata. Ezt a színt most nagyon kedvelik, formákban pedig a mézeskalács figurák a legnépszerűbbek. Emellett közkedvelt még az ezüst, a fehér és a szürke is. Most éppen kopogtatók, adventi koszorúk, adventi tálak, valamint grincsfák készülnek. Mikuláscsomag helyett pedig bögrés asztaldíszeket készítek kicsiknek és nagyoknak egyaránt

– Úgy tudjuk, hogy gyakran a kórházi osztályt, ahol dolgozik is ön díszíti…

– Igen. Az egynapos sebészetet díszítem fel az ünnepeknek megfelelően, de közösen is szoktunk dekorálni például a krónikus II. osztályon a nővérekkel. Ezzel szeretnénk egy kis ünnepi hangulatot varázsolni a kórházba és persze a betegek is örömmel fogadják.

– Milyen jövőbeni tervei vannak?

– Minden álmom, hogy elvégezzek egy virágkötő tanfolyamot, ahol jelenléti oktatás van. Emellett szeretnék még több tudást elsajátítani, hogy fejlődhessek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában