Támogatás

2023.12.12. 19:46

Megszépült a bujáki emlékmű, a pályázati pénz mellé önerőt is tett az önkormányzat

Pályázatot nyújtott be a közelmúltban a helyi önkormányzat a Nemzeti Kulturális Alap Petőfi 200 Ideiglenes Kollégiuma által meghirdetett Petőfi Emlékévhez kapcsolódó felhívására.

Nagy Orsolya

Megújult a településen az emlékmű

Forrás: Nool.hu

Fotó: Beküldött

Borbély Gábor polgármester elmondta portálunknak, hogy az önkormányzat fontosnak tartja a történelemhez kapcsolódó emlékek és hagyományok fenntartását, így különösen nagy figyelmet fordít a helyi emlékművek megóvására és felújítására.

– Bujákon a Nemzeti Emlékművet még 2012-ben alakítottuk ki. Központja a címeres országzászló, alatta piros-fehér-zöld színekkel burkolt oszlop, tetején pedig az országalma. Az oszlop oldalán elhelyezett gránit betétlapokon több szimbólumot láthatunk. Középen az 1848-49-es forradalom és szabadságharc jelképe, a nemzeti kokárda található, valamint a „Hazádnak rendületlenül légy híve, oh magyar” felirat. Az emlékmű többi oldalán is egy-egy nagy eseményre emlékezünk úgy, mint a Trianoni békediktátum, az 1956-os forradalom, valamint az államalapítás ünnepe – közölte Borbély Gábor.

Hozzátette: az elmúlt 10 évben az időjárás viszontagságai következében az Nemzeti Emlékmű megkopott, a talapzat burkolata több helyen megsérült, valamint a környezete is rendezésre szorult. A pályázati támogatásnak köszönhetően azonban immáron teljes pompájában áll a település központjában, amely méltó helyszíne az emlékezésnek.

A polgármester arra is kitért, hogy a felújítást a Nemzeti Kulturális Alap 2,5 millió forinttal támogatta, amelyhez az önkormányzat 300 ezer forint önerőt biztosított.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában