Jegyzet

2023.12.29. 16:55

Last Christmas

Lukács Zsófia

Tegye fel a kezét, aki idén nem hallotta George Michaelt karácsonykor! Szerintem, aki feltette a kezét, biztosan hallotta, csak éppen egy üzletben, vagy a rádióból halkan kiszűrődve, mert kihagyhatatlan eleme az ünnepnek. 

Hét évvel ezelőtt, 2016. december 25-én hunyt el George Michael, aki nélkül sok minden, de a karácsonyunk garantáltan szegényebb lenne, hiszen a Last Christmas szinte már mindenki agyába bevéste magát. 1984-ben egy óra alatt megalkotta a szerelmi csalódásról szóló dalt. A karácsonyi klasszikusnak a címén kívül nincs sok köze a karácsonyhoz. A hoppon maradó szerelmes több nőről is énekel és arról, ha régi kedvese akarná, újra el tudná csábítani. Miért kedvelik az emberek ennyire ezt a dalt? 

Szerintem, aki nem érti a szövegét, de maghallja a dallamát, rögtön ünnepi hangulatba kerül. Könnyed, lendületes hangzása, az élénk ütemek és a fülbemászó dallam mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a hallgatók könnyedén belemerüljenek az ünnepi hangulatba. A szöveggel azonban sokan tudnak azonosulni, hiszen szinte mindenki átélte az elszalasztott lehetőségek vagy a szerelem nehézségeinek érzését. A sikere a nosztalgikusságban is rejlik, hiszen emlékszem azokra a karácsonyokra, amikor már saját karácsonyi listát készíthettünk az internetről és azok szóltak a családi ünnep alkalmával. Akik már évtizedek óta hallgatják a dalt, személyes emlékekhez és élményekhez kapcsolják. Így a Last Christmas nemcsak egy dal, hanem egy élmény, amelyet várunk 2024-ben is!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában