Tánc

2023.12.22. 14:37

Elődeink hagyományai elevenedtek meg a gyarmati néptáncosok gáláján (fotók)

A Vadóka Néptánc és Szabadidős Egyesület hetedik alkalommal rendezte meg évzáró műsorát a napokban Balassagyarmaton, amelyen a magyar néptánc hagyományait, a kultúra sokszínűségét vitték színpadra.

Lukács Zsófia

Népes kis csapat búcsúztatta az évet

Forrás: Nool.hu

Fotó: Lukács Zsófia

A Mikszáth Kálmán Művelődési Központban a hagyományé, a palóc kultúráé és a táncé volt a főszerep a közelmúltban. A Vadóka adventi műsorán több korosztály is bemutatta tudását.

– Immár hetedik alkalommal rendeztük meg évzáró műsorunkat, karácsonyi gálánkat.  A magyar néptánc hagyományának gyöngyszemeit felvonultatva mutattuk be táncos kultúránk sokszínűségét és értékeit; mindezt a helybeli, valamint Rétságról és Mohoráról érkezett táncosok közreműködésével. Nem titkolt célunk, hogy Palócország fővárosában ismét méltó helyre emeljük a néptánc évszázados gyökereinek tradícióját, valamint hogy a közönség megismerje azokat a helybeli gyermekeket, akik lelkes odaadással készültek egész évben, hogy színpadra lépve egy letűnt kor szellemét idézzék. Ennek jegyében rendeztük meg most táncos utazásunkat; kicsik és nagyok közreműködésével – mondta el Terman Nikol, az  egyesület tagja.

Változatos koreográfiával készültek

Hozzátette, hogy elsőként a Vadóka Néptánccsoport rimóci koreográfiával állt a színpadra, a Palócföldi táncanyag 2019 óta van az együttes repertoárjában. A sarkantyúsból, lassú és friss csárdásból álló koreográfia összeállítói Sárközi-Takács Bernadett és Kovács Krisztián voltak.

A programon a legkisebb, óvodásokból álló csoport is bemutatkozott. 
– A Vackor vezetését idén szeptembertől Molnár Krisztina óvodapedagógus vette át. Bemutatkoztak továbbá a rétsági Kereplő Néptáncegyüttes 3-4. ,illetve 6-7 osztályos táncosai is Simon Katalin vezetésével. Majd a középső csoportunk, a Kisvadóka táncosai következtek, akikkel nyugati irányba folytattuk a néptáncos barangolást Huszár Krisztinával. A következő erdélyi blokkban elsőként a Vadóka egykori és jelenlegi táncosa, valamint két oktatója kalotaszegi táncokkal kedveskedtek a közönségnek, legényessel, lassú, valamint friss csárdással Tolnai Rita és Kovács Krisztián tanításával– ismertette Terman Nikol.

A folytatásban a rétsági Csillagvirág Néptánccsoport felcsíki táncokat mutatott be, majd a mohorai Széltoló Táncegyüttes tagjai szilágysági táncokat jártak Paluchné Percze Piroska és Paluch Norbert vezetésével. A táncos előadást a Vadókások verbunkja, lassú és friss csárdása zárta.

Megköszönte a munkát
Terman Nikol az eseményen köszönetét fejezte ki dr. Kövér Erikának, az egyesület elnökének és dr. Csernyik Edina alelnöknek, valamint a művelődési központnak és valamennyi támogatónak, akik az év során akár anyagilag, akár más módon támogatták egyesület munkáját. A műsor végén a Kisvadóka és a Vadóka csoportja a lucázást elevenítette fel és egy kis cserépnyi lucabúzával ajándékozta meg a közönséget, amely a karácsonyi asztal ékessége lehet az otthonokban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában