Nool.hu videó

2023.12.04. 19:58

Bővül a hálózat: szívüket és otthonukat tárják ki a gyermekek előtt a nógrádi nevelőszülők (fotók, videó)

Tizenegy új nevelőszülővel bővült a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Nógrád vármegyei hálózata. A közelmúltban ért véget a hivatásra felkészítő képzés, az érintettek hétfőn vették át az erről szóló tanúsítványt.

Gulyás Edina

Tizenegy új nevelőszülővel bővült a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Nógrád vármegyei hálózata

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

Szűkebb hazánkban a szolgáltató által fenntartott hálózatban jelenleg 220 gyermek nevelkedik 80 foglalkoztatási jogviszonyban álló nevelőszülőnél. Ez a szám most tovább bővül, azonban ezután is várják azok jelentkezését, akik a vér szerinti családjukat nélkülöző gyermekeket fogadnának az otthonukba, illetve, akik ki tudják tárni a szívüket és az otthonukat az arra rászoruló gyermekek előtt. A nevelőszülői hivatás ma már főállásnak számító foglalkoztatási jogviszony, így nemcsak díjazás, hanem társadalombiztosítási ellátás és nyugdíjbiztosítási jogosultság is kapcsolódik hozzá.

Tizenegy családdal bővül a nógrádi hálózat

– Ünnep a mai nap, hiszen újabb nevelőszülőket köszönthetünk Nógrádban. Tizenegyen vettek részt a szeptemberben kezdődő képzésen, így tizenegy családdal bővül a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató hálózata – fogalmazott az átadó ünnepségen Zsuboriné Kovács Mária, az Ágota Alapítvány képzője. Mint mondta: ma lezárul egy út, de újabb kezdődik, amelynek során az új nevelőszülők átadhatják a szeretetet és a gondoskodást a család nélkül maradt csemetéknek.

– Kívánom, hogy ezen az úton tapasztaljátok meg azt a rengeteg örömet és boldogságot, amit a gyermeknevelés nyújt. Bizonyára lesznek nehéz helyzetek, de sok csoda is vár majd rátok – hangsúlyozta. Hozzátette: a nevelőszülői tanfolyam fontos szerepe, hogy megerősítse a jelölteket abban, hogy igazán nekik való ez a hivatás. Emellett különböző felkészítő anyagokat kapnak a résztvevők, többek között jogi, pedagógiai, pszichológiai és egészségügyi ismereteket is szereznek a felkészítés során.

Új esélyt kapnak a szüleiket nélkülöző gyermekek

– A nevelőszülői képzés elvégzésével ezek az emberek az egyik legszebb hivatást választották, mert új esélyt teremtenek a szüleiket nélkülöző gyermekek számára, szeretetteljes, gondoskodó, biztonságot adó családi hátteret nyújtva számukra – fogalmazott Forró Edina, a szolgáltató megbízott szakmai vezetője. – A nevelőszülői hálózat elöregedőben van, ezért nagyon fontos, hogy minél több fiatal döntsön a hivatás mellett. Napjainkban sok gyermek vár befogadóra, számukra az lenne a legjobb megoldás, ha szerető családban nevelkedhetnének.

A leendő nevelőszülők a tanfolyamon arról is megbizonyosodhattak, hogy a későbbiekben sem maradnak egyedül a kihívásokkal. Tevékenységüket szakmailag felkészült, elhivatott munkatársak, szakemberek fogják segíteni mindvégig, s ezzel egy nagy közösség részévé válnak ők is.

Felkészülten várják a csemetéket

A képzést tíz hölgy és egy férfi végezte el, mindannyian örömmel vették át az erről szóló tanúsítványt. Boros Evelin az ünnepélyes átadón úgy fogalmazott: a családban többen is ezt a hivatást választották, két sógornője is nevelőszülő, egyikük mellett korábban hat hónapig segédgondozóként tevékenykedett. 

– Öten vagyunk testvérek, nekem három gyermekem van, nagyon szeretem a kicsiket. Ezért döntöttem úgy, hogy biztonságos otthont szeretnék nyújtani a családjukból kiemelt gyerekeknek. Ezt az elhatározásomat a férjem is támogatja – hangsúlyozta Evelin, aki arról is beszámolt, hogy Béren élnek, ahol az óvodában dolgozik. – A képzés során sok információt kaptunk erről a hivatásról, bizonyára lesznek majd nehézségek, de felkészülve várjuk az első gyermek érkezését a családunkba.

Példája nyomán mások is kedvet kaphatnak

Fábiánné Néma Nikoletta is úgy fogalmazott: mindig szeretett az apróságokkal foglalkozni, éppen ezért korábban is ezen a területen dolgozott. Gyermek- és ifjúsági felügyelő, valamint pedagógiai asszisztensi végzettsége is van, a balassagyarmati Reménysugár Gyermekotthonban volt nevelő.

– Cserhátsurányban élek a férjemmel és a három gyermekemmel, mindannyian támogatták a döntésemet, hogy nevelőszülő leszek. Úgy gondolom, hogy a kicsiknek az a legoptimálisabb, ha családban nőnek fel. A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató szakemberei és a náluk tevékenykedő nevelőszülők jó közösséget alkotnak. Szeretnék példát mutatni másoknak és bízom abban, hogy egyre többen választják majd ezt a hivatást – húzta alá Nikoletta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában