Babonák

2023.12.31. 08:41

Babonák és népszokások tarkítják az évváltás napjait Nógrádban is – csokorba szedtük őket!

Akik kicsit is hisznek a babonákban, azok az év utolsó napján éjfélkor kitárják a ház valamennyi ablakát, hogy az elmúlt esztendő távozhasson és helyet adjon az újnak. Talán a legtöbb hiedelem és népszokás az év első napjához kötődik, és mindegyiknek az a szerepe, hogy biztosítsa a szerencsét, az egészséget és a jólétet az előttünk álló időszakban.

Gerhát Karina

A hetvenöt éves Kucsera Pálnétól megtudtuk, hogy ő általában nem érzi magát babonás embernek, azonban az év utolsó, illetve első napján mindig betart néhány olyan dolgot, amit még a szüleitől tanult. Természetesen ő is megosztotta ezeket a hiedelmeket a gyermekivel, unokáival.

– Újévkor mindig csak disznóhúst fogyasztunk, hiszen úgy tarják, hogy az kitúrja a szerencsénket, a szárnyast pedig kerüljük, mert az elkaparja. Nem kedvelem ugyan a lencsét, de voltak olyan évek, amikor azt főztem a családnak, bízva abban, hogy akkor mindenkinek több pénze lesz. Ez azonban nem vált be, ezért akadnak olyan esztendők is, amikor ez az étel kimarad az újévi menüsorból – tudtuk meg Kucsera Pálnétól.

Hozzátette: az év első napján például soha senkinek nem ad ki semmit a házból, mert úgy véli, akkor az esztendő folyamán rengeteg lesz a család kiadása. Ezt pedig természetesen nem szeretné, hiszen így is van elég.

Mindent átértékelt

A harmincas éveiben járó Tóth Tamara portálunk érdeklődésére elmondta, egészen tíz évvel ezelőttig nem hitt semmilyen babonában, akkor azonban olyan rossz dolgok történtek vele, ami után mindent átértékelt.

– Nagymamán rengeteget mesélt az újévi hiedelmekről, de magamban csak nevettem ezeken. Egyszer azonban megtörtént a baj, természetesen egyáltalán nem biztos, hogy a babona miatt, de azóta jobban odafigyelek ezekre a dolgokra. Azt tarják, hogy jelentős szerepe van az újév első látogatójának. Ugyanis, ha a ház lakóin kívül először férfi lép be az ingatlanba akkor szerencsét hoz, ha pedig nő, akkor balszerencsét. Sajnos abban az évben egy nő lépte át először a nagymamámék küszöbét. Rengeteg rossz dolog történt az egész családdal, decemberben pedig elhunyt az imádott mamám. Azóta is a fülembe csengenek a szavai, és próbálok mindent betartani, amiket mondott – mutatott rá Tóth Tamara. 

Mosni, illetve teregetni is tilos

Szűcs Bence olyan családban nőtt fel, ahol szinte mindenki hisz a babonákban. Éppen ezért igyekeznek mindent úgy csinálni, ahogy azt kell. 
– Az év első napján mindig disznóhúst, illetve lencsét eszünk. Ezen kívül január elsején soha nem visszük ki a szemetet, mert akkor azzal együtt kidobnánk a szerencsénket is. Ilyenkor mosni, illetve teregetni is tilos, mert a régi öregek azt mondták, ezzel a család valamely tagjának vagy közeli rokonnak a halálát okozzuk. A babonák közül ezek betartására figyelünk a leginkább – mesélte Szűcs Bence.

Mint megtudtuk: néhány évvel ezelőtt otthon szilveszterezett a család. A nővére úgy gondolta, kényelmesen várj az újévet, ezért amikor megfürdött felvette a pizsamát, és abban tévézett. Ez ellen senkinek sem volt semmi kivetnivalója, azonban utána rendkívül rossz éve volt. Több baleset is érte, amikor is hosszú hetekig ágynyugalomra szorult, pizsamában kellett lennie. Azóta még véletlenül sem bújik abba szilveszterkor, csak is kizárólag éjfél után.

– Arról nem hallottam még soha semmit, milyen ruhában kell várni az újévet, azonban azóta erre is odafigyel a család. Az utána következő esztendőkben a férfiak öltönynadrágba és ingbe, a nők pedig szoknyába és blúzba öltözve köszöntötték az újévet. Ki merem jelenti, azóta semmiféle nagyobb balszerencse nem érte a házunk táját. Remélem, ez a továbbiakban is így marad – húzta alá Szűcs Bence.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában