Alkotás

2023.11.30. 17:28

Szent György-szobrot ajándékozott Balassagyarmatnak a Kossuth-díjas művész

Párkányi Raab Péter Kossuth díjas szobrászművész, a város díszpolgára ismét egy fantasztikus ajándékot adott szülővárosának Balassagyarmatnak, amely a Városházán kap helyet– számolt be róla Csach Gábor polgármester.

Lukács Zsófia

Az ajándékozó Szent György szobrával

Fotó: Csach Gábor, Facebook

– Péter harminc évvel ezelőtt, még mesterszakos művészeti főiskolásként készítette el Kolozsvári Márton és György 1373-ban bronzba öntött Sárkányölő Szent György lovas szobrának másolatát. A török idők óta Prágában lévő eredeti szobrot leghűbben ábrázoló, illetve kiegészítő másolat a Városháza díszterme előtti aulában kerül felállításra. Még egy talapzat fog készülni, egy lándzsa és apróbb javítások után jövő év elején lesz teljes a mű – ismertette a polgármester.

Hozzátette, hogy az eredeti, idén 650 éves bronzszobor Európa antikvitás utáni első öntött bronz lovas szobra volt. A kolozsvári magyar testvérpár keze nyomán három, szintén híres, ám megsemmisült bronzszobor mellett (Szent István, Szent Imre és Szent László) ez volt a negyedik, amely a középkori Nagyváradot díszítette. A török háborúk idején 1598-ban Rudolf császár "rabolta el" a prágai várba. A millennium után állítottak fel róla három másolatot Kolozsváron és Budapesten a Halászbástyánál illetve az Epreskertben.

–Szent György nagy tiszteletben álló közbenjáró, a kovácsok, katonák és rendőrök védőszentje. Előképe minden emberi kultúra mítoszaiban jelen van Herkulestől, Perszeuszon át Siegfriedig. Allegóriája a bátorságnak, a hitnek és a gonosz elleni győztes küzdelemnek – tért ki rá Csach Gábor.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában