Ünnepség

2023.11.26. 16:56

Püspök és államtitkár jelenlétében adták át a kívül-belül megújult mátranováki templomot (fotók)

A kormány támogatásával újult meg kívül-belül a településen található katolikus templom a közelmúltban, amelyet ünnepélyes keretek között adtak át vasárnap délelőtt.

Nagy Orsolya

A rendezvény ünnepi szentmisével kezdődött, amelyet Marton Zsolt, a Váci egyházmegye püspöke celebrált. Mint fogalmazott: Isten igéje mindig csengjen ebben a csarnokban, mert az tárja fel Isten titkát és üdvösségeteken munkálkodik az egyházban!

A megyéspüspök arra is kitért, hogy egy hét múlva, advent első vasárnapján már az új egyházi évet kezdjük meg. Ilyenkor, ha egy ember az esztendőnek a végére ér, a hitének, a vallási életének az egyfajta lezárására jó visszatekinteni és összefoglalni, hogy mi is történt az életében, a vallásosságában.

Hozzátette: napjainkban sok kihívással kell szembenéznie az embernek, vannak káros ideológiák és szörnyűségek is, hiszen itt van a szomszédos országban zajló orosz-ukrán háború, de az izraeli-palesztin konfliktus is. Az ember azt gondolja, hogy ura a világnak, és már látni ennek a jeleit például a globális felmelegedés kapcsán is. Fogyasztói társadalomban élünk, amely egy pazarló világ. Ma más királyok vannak a világban, akik uralni akarják az embert, ilyen például a közösségi média is.

A püspöki kiemelte továbbá: nem szabad megijedni, Krisztust kell választani, őt kell az életünk királyává tenni. A mi életünk urát ünnepeljük akkor is, amikor a püspök megáldja a felújított templomot, ahol Krisztus is jelen van és üzenetet közvetít. Ez igaz és örök. Az Isten háza fontos az embereknek.

Meg kell adni a megígért segítséget!

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára elmondta, hogy a megígért segítséget meg kell adni, a támogatásokat a község formálására és a közösség erősítésére kell adni, az ő javukra szükséges fordítani.

Hozzátette: szép a megújult plébánia épülete, valamint a templom is, amely közös összefogással és a magyar kormány támogatásával, százmillió forintból kapott új köntöst. Az államtitkár háláját fejezte ki a nógrádi embereknek, akik megérdemelték ezt a felújítást.

– A hűségük, a szorgalmuk és a kitartásuk, amellyel a kereszténységet szolgálják, megérdemeli a segítséget. Mátranovák mellett a Modern Városok Program keretében  28 katolikus templom, továbbá 8 református, evangélikus, baptista és zsidó templom, kápolna és imaház újulhatott meg – fejtette ki az államtitkár.

Méltóbb körülmények között tudják gyakorolni vallásukat a mátranovákiak

Becsó Zsolt, a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy a település és az egyházközség szempontjából is fontos ez a nap.

Mint fogalmazott: hosszú utat tettek meg, mire eljutottak oda, hogy a megyéspüspök megszentelte a gyönyörűen felújított templomot. A Modern Városok Programnak köszönhetően pedig nem csak a salgótarjáni parókiák, templomok és közösségi terek újulhattak meg, hanem 18 település 37 közösségi tere, temploma, vagy parókiája kaphatott új köntöst.

Az országgyűlési képviselő végezetül hangsúlyozta: azzal, hogy a mátranováki templom is megújult, sokkal méltóbb körülmények között tudják gyakorolni a vallásukat a lakosok, de a településkép szempontjából is meghatározó jelentőséggel bír.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában