Fedezetlenség

2023.11.28. 11:26

Nógrádi autótulajdonosokat is érintenek a biztosítók emelkedő büntetési tételei

Az érvényes kötelező felelősség biztosítás nélküli, de forgalomban lévő személyautókra vonatkozó fedezetlenségi díjak mértéke várhatóan 10-19 százalékkal emelkedik jövőre.

Angyal Eszter

Büntetést emelnek a biztosítók: a Netrisk biztotításközvetítő információi szerint jövőre 10-19 százalékkal emelkednek a fedezetlenségi díjak a személyautóknál – olvasható az Országos Rendőr-főkapitányság – Országos Balesetmegelőzési Bizottság weboldalán, a www.kreszvaltozas.hu-n.

Nógrád vármegyei autótulajdonosokat is érintő tény, hogy jövőre 10-19 százalékkal, napi 770-1540 forintra nőnek a fedezetlenségi díjak az érvényes kötelező felelősség biztosítás nélküli, de forgalomban lévő személyautókra. Hozzátették, hogy az online biztosításközvetítő felhívta a figyelmet, hogy kötelező felelősségbiztosítás hiányában fedezetlenségi díjat kell fizetni, amelynek mértéke napi díjban meghatározott. A fedezetlenségi díj személyautó esetében annak teljesítményéhez kötött. A szabályozás szerint nincs lehetőség a fedezetlenségi díj elengedésére.

Gyorsan halmozódik az összeg

Besnyő Márton, a Netrisk.hu ügyvezető igazgatója jelezte: akár egy-két hónap alatt olyan összeg halmozódhat fel, amelyből bőven kifizethető lenne a kötelező biztosítás éves díja – olvasható a www.kreszvaltozas.hu-n, melyben példaként említik, hogy a kötelező biztosítás hiányozhat egyebek mellett azért, mert a gépjármű üzembentartója felmondta korábbi biztosítását, de elfelejtett új szerződést kötni. Az új szerződés megkötésekor ki kell fizetni az új szerződés díját és ezzel együtt az arra az időszakra járó fedezetlenségi díjat, amikor nem volt biztosítás az autón – tették hozzá.

A cikkben az áll, hogy bár előfordulhat, hogy a korábbi biztosítás díjfizetés hiányában szűnt meg, de van példa arra is, hogy használtautó-vásárlásnál a vevő nem köt azonnal kötelezőt. A ritkán, nem napi szinten használt autók biztosításáról is elfeledkezhetnek az autósok. Mint írják, a fedezetlenségi díj közvetve a biztosítással rendelkező autósokat védi, a díjból származó bevétel a Magyar Biztosítók Szövetsége által kezelt kártalanítási számlára megy, s ebből térítik meg a kötelező biztosítással nem rendelkezők gépjárműve által, vagy – bizonyos korlátozásokkal – az ismeretlen gépjárművekkel okozott károkat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában