Jegyzet

2023.11.17. 09:20

Lidércke

Lukács Zsófia

Újraállítják Fráter Erzsébet szobrát Balassagyarmaton vasárnap. A Madách emlékévnek köszönhetően mélyebb betekintést nyerhettem Madáchné keserű életébe. Egykori lakhelyén, Sztregován a szobákban lépkedve a leveleit olvasni és színdarabban látni a tébolyult életét egészen hidegrázós élmény volt. Lehet sokan megköveznek, de Erzsébet sorsa jobban megfogott, mint Az ember tragédiája, vagy maga Madách. Lehet, hogy az iskolákban sem ártana többet tanulni róla.

De, ki is volt ez a nő valójában? Csak a hírneve volt rossz, vagy a személyes tragédiája tette ellenszenvessé? Mondjuk én nem érzek ellenszenvet, inkább lázadó együttérzést. Egy magára maradt és az alkoholizmusba menekülő, megtébolyodott nő, szerető feleség, féltő édesanya, anyósával állandó konfliktusban álló meny. Madách és Fráter házasságában a kezdetektől fogva három ember vett részt, ez a harmadik személy nem egy szerető, hanem Madách anyja, Majthényi Anna volt. Ő az első pillanattól kezdve ellenezte fia választottját. Több oka is volt rá: Erzsébet ugyanis szegény nemesi családból származott és kálvinista vallású volt, a Madách család pedig katolikus. Az asszony az egész hátralévő életét megkeserítette a menyének és cserben hagyta, ráadásul amúgy sem lehetett könnyű nőnek lenni az osztrák elnyomás ideje alatt. Aztán jött a losonci megyebál, ami véget vetett mindennek. Ez volt az utolsó csepp a pohárban: válás után nincs megélhetése, a gyermekeit elvették tőle, a férjével sem találkozott többet és ettől kezdve minden mindegy volt számára...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában