Időjárás

2023.11.30. 17:53

Gondoskodnak a tiszta utakról Somoskőújfaluban

A gyerekek és a tél kedvelőinek nagy örömére megérkezett az idei első komoly hó, ami az öröm mellett mind a gyalogosan, mint a gépjárművel közlekedők részéről nagyobb odafigyelést igényel – fogalmazott Tábori Anita polgármester az önkormányzat Facebook oldalán.

Nagy Orsolya

A településvezető kiemelte, hogy az önkormányzat a korábbi évekhez hasonlóan a szociális szövetkezettel együttműködve próbálja biztosítani a faluban a balesetmentes közlekedést.

Tizenkét meredek utcában helyeztek ki sótárolókat, amelyek kapcsán arra kérik a lakosságot, hogy a tárolókban lévő szóróanyagot csak a közterületek jégmentesítésére használják.

Hozzátette: az utak és járdák takarítását és síkosság mentesítését a közfoglalkoztatott kollégák a meredekebb utcákkal és járdákkal kezdve folyamatosan végzik, sóval kevert zúzott kővel szórják. A kollégáik korlátozott létszáma miatt ugyanakkor egy időben több helyszínen nem tudják a munkákat végezni, ezért megértésüket és türelmüket kérik a helyieknek.

Tábori Anita arra is kitért, hogy a Vörösmarty utcát a templom felől, illetve az óvodához és orvosi rendelőhöz vezető utat hó és fagy esetén minden reggel felszórják, valamint mindkét helyen sótároló edényt is kihelyeztek.

Arra kérnek mindenkit, hogy óvatosan és figyelmesen közlekedjenek a kényszermegoldásként kétirányúsított Vörösmarty utca templom felőli meredek útszakaszán, illetve aki teheti, gépjárművével az utca megközelítésére használja a Móra Ferenc és Széchenyi utcákat.

– A Vörösmarty utca 16. számú ház előtti útlezárás feloldásával kapcsolatban a lebontást sürgető levelemre az illetékes hatóság arról tájékoztatott, hogy az eljárási határidők betartása mellett a probléma megoldására irányuló munkálatok várhatóan jövő év januárjában kezdődnek. Tekintettel az omlásveszélyre, szíveskedjenek a lezáró szalagokat a helyükön hagyni a saját és mások testi épségének megőrzése érdekében – írta a polgármester.

Kifejtette: a korábbi gyakorlat szerint a házuk előtti szakaszokat a tulajdonos síkosság mentesítsék.

A polgármester háláját fejezte ki továbbá mindazoknak, akik nemcsak a saját házuk előtt takarítják a közterületet, hanem az utcájuk más részeit is hó-és jég mentesítik.

Mint mondta, a traktorral történő hókotrás és sózás egyeztetése a szövetkezettel folyamatban van. A vasútállomás felé vezető járdaszakaszt már letakarították. A napokban induló közfoglalkoztatási program keretében pedig lehetőség lesz útszóró só beszerzésére, így előreláthatólag a meglévő készlet kifogyását követően is biztosítani tudják majd a szóróanyagot.

Tábori Anita egy másik témát is érintett, mégpedig, hogy a télies időjárás a szemétszállításban is minden évben fennakadásokat okoz, emiatt néhány utcából nem vitték el a szemetet.

– Egyeztettem a VGÜ Salgótarjáni Hulladékgazdálkodási és Városüzemeltetési Nonprofit Kft.-vel ez ügyben és kértem, küldjék el azoknak az utcáknak a nevét, ahol ottmaradt a szemét, amelyet jövő héten kedden tudnak elszállítani. A VGÜ tájékoztatása szerint ilyen esetekben a meredek utcák aljába zsákban kirakott szemetet el fogják szállítani ugyanúgy, mint a korábbi években. Az önkormányzat a szövetkezettel közösen kiemelt figyelmet fog fordítani arra, hogy az érintett utcák síkosság mentesítését megoldja a szemétszállítás napján, hogy a kellemetlenséget elkerüljük – hívta fel a figyelmet a polgármester, aki arra kér mindenkit, hogy a csúszós utak miatt közlekedjenek óvatosan.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában