Elismerés

2023.11.21. 19:55

Fáy Mihály-életműdíjjal ismerték el a maconkai asztalosmester sokrétű tevékenységét

A Faipari Tudományos Egyesület elnöksége a hazai farostlemez-gyártás atyjának tartott Fáy Mihály emlékére alapított életműdíjjal tüntette ki a napokban Dancsó Jánost. A maconkai asztalosmester a Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum salgótarjáni és bátonyterenyei faipari diákjai közül sokakat tanított a mesterfogásokra és a szakma szeretetére.

Veres Edina

Dancsó János, asztalosmester

Forrás: Beküldött fotó

Rangos elismerést vehetett át a napokban a maconkai asztalosmester, Dancsó János, akinek keze munkáját Bátonyterenyén is több fából faragott alkotás dicséri, így például a Sulyom-hegy lábánál található Trianoni-emlékpark kettős keresztje.

A Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum (NVSzC) portálunkhoz eljuttatott tájékoztatása szerint a neves mester a Soproni Egyetem Faipari Mérnöki és Kreatívipari Karán tartott díjátadó ünnepségen vehette át a tudományos elismerést, amelyet asztalosmester eddig még nem kapott meg.

„Dancsó János szakmája kiválósága, aki műértő gondossággal, precizitással végzi munkáját. A környezetében élők éppúgy számíthatnak rá, mint akár az országos jelentőségű műemlék épületegyüttesek felújítását végzők. Iskolák, templomok, paloták faszerkezetei, fa belsőépítészeti berendezései szépülnek meg a keze nyomán. A maconkai asztalosmester a szakképzés megújításának is a nagykövete, tanítványai az asztalos szakma legjobbjai, akik európai és világversenyekről is a legfényesebb érmeket szerezték már meg Magyarországnak. Munkássága a határon túl élő magyarság körében is számontartott, a tehetséges fiatalokat felvidéki és erdélyi területeken is szakmai sikerekhez segíti” – olvasható a NVSzC közleményében, amelyből az is kiderült, hogy a szakképzési centrum salgótarjáni és bátonyterenyei faipari tanulói közül sokan Dancsó János műhelyében szerezték meg a szakma végzéséhez szükséges alapokat.

A tájékoztatás szerint a Fáy Mihály-életműdíj átvételekor Dancsó János úgy fogalmazott: „Éppen tíz éve, hogy az egyetemnek adományozta a Bükkábrányban megtalált, tízmillió éves ősfának egy darabját. Akkor nem gondolta, hogy egyszer majd kitüntetettként fog állni ugyanazon a katedrán.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában