Zene

2023.11.07. 19:58

Fásy Ádám lakodalmán is zenélt bandájával a nyugalmazott salgótarjáni buszsofőr

Dombovári Pál, aki fiával, Dániellel és Csőke Lászlóval együtt alkotja a Palócok Együttest már egészen fiatalon elkötelezte magát a zene mellett. Szülei kérésére azonban villanyszerelőnek tanult, a dalszerzés és a muzsika azonban végigkísérték az életét.

Gulyás Edina

Az együttes korelnökét Dombovári Pált (középen) már egészen fiatalon érdekelni kezdte a zene

Fotó: Beküldött

Bizonyára nem ismeretlen a Palócok Együttes azok előtt, akik rendszeresen ellátogatnak a salgótarjáni rendezvényekre. A formáció ugyanis gyakran fellép a megyeszékhelyen, de szűkebb hazánk más településeire is sokszor  hívják a csapatot. Az együttes korelnökét Dombovári Pált már egészen fiatalon érdekelni kezdte a zene, olyannyira, hogy szeretett volna ezen a téren tovább tanulni, azonban erre nem volt lehetősége. 

– Bátonyterenyére jártam zeneiskolába, ahol elsajátítottam a kottaolvasást és a hangszer-használatot. Önszorgalomból gitározni is megtanultam. Az volt a tervem, hogy ezen a területen haladok tovább. Azonban a szüleim azt szorgalmazták, hogy tanuljak ki egy „rendes” szakmát, így lettem villanyszerelő – idézi fel a kezdeteket Dombovári Pál. 

 Az acélgyári úti ipari iskola elvégzését követően a bányánál kezdtem el dolgozni. Ezzel párhuzamosan azonban elhívtak egy zenekarba műkedvelőként trombitásnak. 

Mint mondta, a honvédségnél olyan fiatalokkal volt körülvéve, akik zenekarokban játszottak, sokat tanult tőlük. Az évek során sok dalt is írt, a legbüszkébb talán a Fohász a békéért című szerzeményére. 

Másfél évet töltött Ázsiában sofőrként

– A bányát követően buszsofőrként helyezkedtem el Salgótarjánban, ennek kapcsán másfél évet töltöttem Ázsiában, ahol Tengizben szállítottam az utasokat – meséli kalandos életútját az előadó. – A Volántól mentem nyugdíjba, emellett mestervizsgát tettem a villanyszerelő szakmából. Mindig sokat dolgoztam, de a zenéről sosem mondtam le. A Salgó Banda volt az első formáció, amit Salgótarjánban megalapítottunk, a mulatós műsorokból ismert Fásy Ádám lakodalmán is mi zenéltünk. 

Hozzátette: annak ellenére, hogy az általa írt dalok is felkerültek arra a kazettára, amelyen a lakodalmas nóták mellett az akkor még tiltott Székely himnusz is helyet kapott, mindig amatőrök maradtak. Azonban a nagy sikerű Dáridó című műsorban több alkalommal is felléptek, annak köszönhetően, hogy megismerkedtek Körmendy Péterrel, a televíziós produkció zongoristájával. 

 

Fiával együtt zenélt

– Volt egy időszak, amikor abbahagytam a zenélést, azonban a fiamat éppen ekkor kezdte el érdekelni, így 2015-ben megalapítottuk a Palócok Együttest. Ma már nem minden fellépésükön veszek részt, de 25 dalom van jogilag levédve, a legtöbb a hazaszeretetről szól – hangsúlyozta Dombovári Pál. – Sajnos napjainkban a szomszédunkban háború zajlik, ugyan nem vagyok túl vallásos, mégis minden este imádkozom a békéért. Így született meg az egyik dalunk is, Fohász a békéért címmel. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában