Jegyzet

2023.11.25. 13:50

Elkéstél!

Lukács Zsófia

A késés egy olyan társadalmi jelenség, amit az emberek világszerte tapasztalnak. Érdekes azonban megfigyelni, hogy ki mennyire veszi komolyan, és milyen hatással van ez a mindennapi életre, a társadalmi kapcsolatokra. A napokban egy fotós kollégával beszélgettünk arról, hogy alig van olyan rendezvény, amely pontosan kezdődne. 

Az adott napon pedig azt is megfigyeltük, hogy aki késik, ő sem zavartatja magát, nem siet, hanem teljes nyugodtsággal besétál, pedig legalább 50 ember várt rá. Aztán a kollégával elgondolkodtunk, miért lehet az, hogy valakit bosszant, ha késés van, és megy a drága ideje, de akad olyan is, akit teljesen hidegen hagy. Én általában az utolsó pillanatban szoktam beesni, de a késés nem jellemző rám.  Miért lehet az, hogy szinte már előre kalkulálnak a késéssel a programok szervezői? Hogyan befolyásolja ez az emberek életét? 

Nekem néha plusz öt perc is óriási segítség lenne a nap 24 órájához. Lehet, hogy valaki már abba a közegbe született bele, lassabb az életvitele és nem zavarja a késés. De például a németek híresek a pontosságukról, míg a latin-amerikai országokban gyakran elfogadottabb a rugalmasság az idővel kapcsolatban. Az észak-európai országokban általában jellemző a szigorú időmenedzsment, míg a dél-kelet ázsiaiakban az emberek kevésbé aggódnak a pontos időpontok miatt. Úgy gondolom, hogy az eseményekről való késés nálunk elfogadhatóbb lehet. Azért megesik, hogy a későn érkezők ítélkező tekintetekkel találkoznak...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában