Kamarai beszélgetés

2023.11.10. 14:18

Az Izrael-Hamasz háború hatásairól beszélt a szakértő Salgótarjánban

Folytatódott csütörtökön a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (NKIK) nagy múltú, Kamarai beszélgetések című programsorozata. Ez alkalommal szűkebb hazánk vállalkozói ismét egy aktuális témával, az Izrael-Hamasz háború hatásaival kapcsolatban hallhattak érdekes információkat.

Veres Edina

Dr. habil. Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

Az NKIK évek óta, rendszeresen megszervezi a Kamarai beszélgetések című eseményt szűkebb hazánk vállalkozói és cégvezetői számára a szakmai együttműködés elmélyítése jegyében. A kezdeményezés célja egyfelől, hogy a résztvevők egy rövid bemutató segítségével megismerhessenek egy nógrádi vállalkozást, míg másfelől az, hogy egy-egy neves szakember előadása során a gazdaságot érintő aktuális témákat körbejárják.

A hagyományt folytatva csütörtökön ismét zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel a Tarján Vendéglő Rendezvényház terme. Akárcsak korábban, úgy ez alkalommal is dr. Tordai Péter, az NKIK elnöke köszöntötte a megjelenteket. A program folytatásában a balassagyarmati DELTA – TECH Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője, Oravecz Tibor mutatta be az egybegyűlteknek a cég tevékenységét, illetve beszélt a jövőt érintő elképzeléseikről. 

Ezt követően dr. habil. Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem címzetes egyetemi tanárához került a mikrofon. Elől járóban elárulta a megjelenteknek, hogy katonai hírszerzésnél dolgozott közel negyven évet, külföldi szolgálatai során Izraelben is járt. A biztonságpolitikai szakértő egy aktuális témáról, az Izrael-Hamasz háború regionális és globális világra gyakorolt hatásairól beszélt az esemény résztvevőinek. Mint mondta, sok izraeli behatolást, illetve összetűzést látott a gázai, illetve a ciszjordániai övezetben, de olyat, mint a mostani, még nem. Dr. Kis-Benedek József ismertette egyebek mellett a térség sajátosságait és politikai helyzetét, de sorra vette a szemben álló felek fegyverzetét és védelmi eszközeit is.

Izraelnek nem célja megszállni Gházát”

A program résztvevői a kivetítőn a térségben élők lakhatásáról, és a háború okozta pusztításról is láthattak képeket. A biztonságpolitikai szakértő többször hangsúlyozta a térségben a vallási különbségek mekkora szerepet játszanak a konfliktusban. Kitért emellett arra is, hogy az Amerikai Egyesült Államok Amerika próbálja megakadályozni a háború eszkalálódását. Dr. Kis-Benedek József Jordánia és Egyiptom kapcsolatát is részletezte előadása során Izraellel, illetve beszélt a környező országok – például Libanon, Szíria és Irán – helyzetéről.

– Izraelnek nem célja megszállnia Gházát – hangsúlyozta az előadó, aki arra is rámutatott, hogy Izrael azt szeretné elérni, hogy a Palesztin Nemzeti Hatóság, illetve a Fatah vegye át a Gházai övezet irányítását a Hamasz helyett. Dr. Kis-Benedek József véleménye szerint ahogy bonyolódik a helyzet, úgy csökken a megoldás lehetősége.

Orosz-ukrán konfliktus is szóba került

A biztonságpolitikai szakértő előadásában szót ejtett az orosz-ukrán fegyveres konfliktusról is, amellyel kapcsolatban úgy fogalmazott: ez a háború úgy fog véget érni, hogy lehet senki nem fog győzni, de mindenki azt fogja mondani: mi nyertünk. Hozzátette: úgy gondolja, hogy az orosz-ukrán háború kérdésében rövid távon nem várható megoldás. Kiemelte továbbá az Amerikai Egyesült Államok szerepét ebben a háborúban, ugyanakkor arra is ráirányította a figyelmet, hogy az USA-ban jövőre választásokat tartanak. Összegzéssel kapcsolatban úgy fogalmazott: azt látja, hogy a szankciók és a gazdasági helyzet romlása következtében sok jóra nem számíthatunk addig, amíg ez a háború be nem fejeződik.

Az előadás végén Dr. Kis-Benedek József megválaszolta a hozzávetőleg ötven résztvevőre tehető hallgatóság által feltett kérdéseket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában