Honvédelem

2023.11.05. 13:58

A Magyar Honvédség irányába próbálták terelgetni a fiatalokat Balassagyarmaton

A Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) 11. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda az MH 3. Területvédelmi Ezred 25. Keresztényszigethy Sándor Területvédelmi Zászlóalj közreműködésével honvédelmi napot tartott általános- és középiskolás diákok számára a közelmúltban a balassagyarmati Honvédelmi Sportközpontban. A programon a tanulók a tudásukat, az ügyességüket, a kitartásukat és a rátermettségüket tehették próbára.

Lászlók Judit

Minél több fiatalt megpróbáltak kimozdítani a komfortzónájukból

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

A honvédelmi nap megnyitóján Laczkó István őrnagy, az MH KIKNYP 11. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda megbízott irodavezetője mondott beszédet. 

– Napjainkban a társadalom dominánsan a katasztrófahelyzetek, a migráció kezelése, vagy éppen a koronavírus-járvány elleni védekezés alkalmával találkozik katonákkal. A mindennapi hírekből folyamatosan lehet értesülni a Magyar Honvédség új technikai beszerzéseiről, jelentős fejlesztéseiről, de ez csak akkor ér bármit is, ha az újonnan beszerzett technikai eszközöket, arra felkészült, elkötelezett, tenni akaró katonák kezelik, működtetik – fogalmazott Laczkó István. Hozzátette: Nógrád vármegyében már öt oktatási intézmény csatlakozott a Honvéd Kadét Programhoz. Így ezek a tanulók már betekintést kaphattak a katonai tevékenységekbe. Mindezek örömre, bizakodásra adnak okot.

Az őrnagy beszédében kifejtette, hogy a honvédelmi napon szélesebb körben kívánták bemutatni a Magyar Honvédséget. Mint mondta: a tizenöt perces foglalkozások keretében a mindennapok során hasznosítható praktikákkal szerették volna a jelenlévők ismereteit bővíteni, továbbá minél több fiatalt kimozdítani a komfortzónájából és a Magyar Honvédség irányába terelni. Kiemelte továbbá: a rendezvényre kitelepült MH KIKNYP 11. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda munkatársai felvilágosítást adtak a honvédség által biztosított továbbtanulási-, ösztöndíj- és munkalehetőségekről, illetve a tartalékos katonai szolgálati formáról is, amely a tanulmányok és a munkahely mellett is folytatható.

A programok mellett a helyszín is kiváló volt

A honvédelmi nap programjairól a helyszínen mesélt portálunknak Vincze Zoltán százados, a 11. HTI beosztott tisztje. Mint megtudtuk: az eső átírta az előre eltervezett programjaikat, így a szabadtéren lévőeket nem tudták megvalósítani. 

– A tanulók két etapban vettek részt a honvédelmi napon. Az elsőben a Pásztói és a Salgótarjáni járásból érkeztek diákok, utána pedig Balassagyarmatról és környékéről. Emellett vártunk olyan civil lakosokat is, akik érdeklődnek a Magyar Honvédség szolgáltatásai és lehetőségei iránt – közölte Vincze Zoltán. Majd kifejtette, hogy a honvédelmi nap során öt foglalkoztatási helyen ismerkedhettek meg a honvédséggel a diákok. A honvédelmi totón a honvédelmi ismereteikről adhattak számot, míg egy másik állomáson az alapvető elsősegélynyújtási módszereket sajátíthatták el. A fegyverzeti bemutatón a továbbtanulás-, illetve az ösztöndíj lehetőségekről is tájékoztatást kaptak a tanulók. A balassagyarmati Honvédelmi Sportközpont adta lehetőségek révén pedig a légpuskával és a lézerfegyverrel való lövést, valamint az íjászatot is kipróbálhatták. Egy másik foglalkozás keretében pedig néhány, a természetben használható túlélési technikát sajátíthattak el, például, hogy hogyan tudnak élelmet vagy vizet szerezni, esetleg menedéket építeni. A közelharc bemutató során pedig az önvédelmi technikákkal ismerkedhettek meg a fiatalok. Utóbbi nagy sikert aratott a diákok körében, ugyanakkor összességében is elmondható, hogy örömmel és érdeklődve vettek részt a honvédelmi nap programjain. 

Vincze Zoltán százados zárásként elismerően szólt a balassagyarmati Honvédelmi Sportközpontról, amely ezúttal is kiváló helyszínt biztosított számukra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában