Felzárkózó települések

2023.11.29. 14:18

A gazdaságfejlesztés, az oktatás, és a lakhatás került terítékre a salgótarjáni szakmai napon

Régiós szakmai tájékoztató napot rendezett ma Salgótarjánban a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, amelyen a Felzárkózó települések programról, ezen települések tekintetében a gazdaságfejlesztésről, az oktatásról és a lakhatásról számoltak be a szakemberek.

Gulyás Edina

Orosz Lajos előadása

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat által szervezett eseményen – amelynek a József Attila Művelődési Központ klubterme adott helyet – információt kaphattak az érdeklődők a Felzárkózó települések programba bevont községek vonatkozásában a lakhatási körülmények fejlesztését, a minőségi oktatáshoz való hozzáférést, valamint a helyi gazdasági kultúra fejlesztését célzó törekvésekről. Hallhattak továbbá arról is, hogy ezekhez kapcsolódóan milyen pályázati lehetőség állnak rendelkezésre.   

A megjelenteket Berki Judit, a szeretetszolgálat Heves, Nógrád vármegyei régióvezetője köszöntötte, aki röviden bemutatta a Felzárkózó települések program térségünkben zajló részleteit.

Berki Judit: fókuszban a gyermek, lakhatás, gazdaságfejlesztés, energetika, oktatás, egészségügy, sport, zene program
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

– A program nagyon összetett, amely többféle módon próbál beavatkozni, segíteni, támogatni egy-egy település fejlesztési koncepciójába – fogalmazott Berki Judit. – Fókuszban a gyermek, lakhatás, gazdaságfejlesztés, energetika, oktatás, egészségügy, sport, zene, mozgó játszótér program, felelős állattartás, bűnmegelőzés és drogprevenció. Ezek azok az eszközök, amelyekkel egy-egy településen jelen vagyunk és az adott falvakban felmerülő problémákat feltérképezve, a diagnózis megalkotását követően, az annak megfelelő cselekvési terv szerint dolgoznak a munkatársaink. 

Mint mondta, a nap folyamán három nagyon fontos programelemet tárnak a jelenlévők elé. A gazdaságfejlesztés, az oktatás és a lakhatás kerül terítékre, ezen szakterületek nagyon szoros együttműködése szükséges ugyanis az előrelépéshez. 

– A szakmai program résztvevői minden kérdésükre választ kapnak az egyes szakterületek vezetőitől, megismerhetik a Felzárkózó települések program minden részletét, a felmerülő kihívásokat. Hallhatnak arról is, hogy milyen feladatok várnak ránk a jövőben, milyen irányban szeretnénk tovább menni, annak érdekében, hogy hathatós segítséget tudjunk nyújtani a hátrányos helyzetben élőknek – hangsúlyozta Berki Judit. 

A nap folyamán számos hasznos előadás elhangzott, Orosz Lajos szakmai vezető az oktatási projektet mutatta be és beszélt az ahhoz kapcsolódó pályázati lehetőségekről. Wāchter Balázs, a gazdaságfejlesztési programról számolt be. A jelenlévők megismerhették a lakhatás projektet és a szociális lakások építésére, felújítására, a lakhatási körülmények javítására kiírt pályázatot

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában