Gyász

2023.10.18. 15:07

Tragikus hirtelenséggel elhunyt a Csemadok regionális alelnöke

Életének 78. évében elhunyt Balogh Gábor, a Csemadok regionális alelnöke, a nagykürtösi választmány elnöke, a Magyar Kultúra Lovagja. Egyebek mellett részt vett az Ipoly Eurorégió megalapításában, mely a történelmi Hont-Nógrád vármegyék területén levő településeket gyűjtötte egy szervezetbe.

Lukács Zsófia

– Tragikus hirtelenséggel elhunyt Balogh Gábor, a Csemadok közép-szlovákiai alelnöke. Hiánya pótolhatatlan szövetségünk életében – írta közösségi oldalán Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke.

A kiemelkedő személyiségről a Felvidék.ma is megemlékezik: Balogh Gábor 1945. 07. 30-án született. 1963-tól volt tagja a Csemadoknak, amely a Felvidéki magyarság legfontosabb és legrégebben működő szervezete. Több mint 25 évig volt a Csemadok Nagykürtösi Területi Választmányának az elnöke. Fáradhatatlanul dolgozott a szervezet céljaiért, az identitás megőrzéséért, a hagyományőrzésért, a magyarság érdekeinek védelméért. A Csemadokban országos elnökségi tagként és regionális alelnökként tevékenykedett. A Szövetség a Közös Célokért társulás ellenőrző bizottságának a tagja volt.

Részt vett az Ipoly Eurorégió megalapításában

A rendszerváltás után, 1992-ben segédkezett az első nemzetközi népfőiskola létrehozásában, melynek Magyarországról és Felvidékről voltak a hallgatói. Ipolybalogon is megalapította az Ipolyvölgyi Népfőiskolai Társaságot, amely tagja a Budapest és Környéke Népfőiskolai Szövetségnek, valamint az országos szövetségnek is. Alapítója volt a Kürtös magyar nyelvű közéleti havilapnak, az Ipolyvölgyi Népfőiskolai Társaságnak. Részt vett az Ipoly Eurorégió megalapításában, mely a történelmi Hont-Nógrád vármegyék területén levő településeket gyűjtötte egy szervezetbe, függetlenül attól, hogy az Ipoly folyó melyik oldalán helyezkednek el. Tevékenyen részt vett a Rákóczi Szövetség munkájában, alapítója volt a Palóc Társaságnak is. Vezetőségi tagként tevékenykedett az Ipoly Unió Természetvédelmi és Kulturális Egyesületben, amely adományokat gyűjt hátrányos helyzetű emberek megsegítésére.

2000-ben lovaggá avatták a visegrádi székhelyű Szent György Lovagrendben, a magisztrátusban a helyettes főkapitány címet töltötte be. 2008-tól a Szent Korona Társaság tagja is volt. Több, a magyarságot érintő gasztronómiai és hagyományőrző rendezvény elindítójaként tartjuk számon, melyek mára országos hírnévre tettek szert, rendszeresen részt vett a Palóc Világtalálkozó szervezésében – írta a Felvidék.ma. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában