Megemlékezés

2023.10.23. 15:49

Tovább viszik 1956 lángját: felavatták az emlékparkot Vizsláson (fotók)

Vizsláson is megemlékeztek hétfőn az 1956-os történésekről, a forradalom és szabadságharc hőseiről és áldozatairól. Az eseménnyel egybekötve felavatták és felszentelték a helyi 1956-os emlékparkot és emlékművet, amelynek köszönhetően a faluban még méltóbb körülmények között róhatják le tiszteletüket a vizslásiak a nemzeti ünnepünkön.

Veres Edina

Vizsláson is megemlékeztek az 1956-os történésekről, a forradalom és szabadságharc hőseiről és áldozatairól

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

Hazánkban kettős nemzeti ünnep október 23-a. Az 1956-os forradalom és szabadságharc kitöréséről, valamint a Magyar Köztársaság 1989-es kikiáltásának napjáról országszerte, így Vizsláson is megemlékeztek hétfőn.

A helyi művelődési házban tartott eseményen elsőként Sándor József, a település polgármestere szólt a megjelentekhez. Mint fogalmazott: október 23-án 1956 ismert és ismeretlen hőseire emlékezünk, azokra, akik kiálltak a szabadságért, a függetlenségért, egy normális életért. A falu első embere arra is emlékeztetett, hogy a forradalom már a saját korában történelmet írt, akkor, október 23-án együtt volt a nemzet és egyet akart: a kommunizmus felszámolását.

– Ezrek haltak meg önfeláldozóan és névtelenül 1956-ban. A megtorlás elől közel 200 ezren külföldre menekültek, a forradalom leverése után sokakat fizikailag és lelkileg is igyekeztek megtörni. A szabadságvágy azonban a meghurcolások és a kirekesztések ellenére ott élt tovább az emberekben, évtizedeken át őrizték a forradalom eszméit, mert csak az adott erőt ahhoz, hogy higgyenek abban: Magyarország lehet még szabad – hangsúlyozta Sándor József, aki arra is rámutatott, a magyar nemzet történelmének egyik meghatározó eseménye az 1956-os példa.

– Nem rajtuk múlt, hogy akkor nem sikerült, de mégis hatalmas részük volt abban, hogy egy független demokratikus Magyarországon élhessünk. Szabadságunkkal azonban jól kell gazdálkodnunk, hiszen abban elkényelmesedhetünk és könnyen elveszíthetjük azt – hívta fel a megjelentek figyelmét a polgármester, aki azt is kiemelte, hogy csak akkor lehetünk 1956 méltó örökösei, ha következetesen kiállunk nemzetünkért, és ragaszkodunk ahhoz, hogy mi magunk dönthessünk sorsunkról.

– Nem szabad elfelejtenünk, hogy egy nemzet szabadsága, egy ország függetlensége nem magától értetődő adottság, hanem egy olyan érték, amelynek megszerzéséért és megtartásáért keményen kell küzdeni. Legyünk büszkék 1956 hőseire, akiktől csak tanulhatunk. Nemzeti önazonosságot, önrendelkezést, és az önbecsülés mindenféle formáját – mondta Sándor József.

Az emlékpark avatása nem csupán megemlékezés, hanem ígéret is egyben

A polgármester ünnepi beszédét követően a kazári Aba Sámuel Általános Iskola 6. osztályos diákjai elevenítették fel Szabadság, itt hordozta hős zászlaidat az ifjúság című műsorukkal a 67 évvel ezelőtt történteket. Ezt követően a megjelentek átvonultak a nemrég kialakított emlékparkba, amelynek létrejöttéért helyi vállalkozók és magánszemélyek vállvetve dolgoztak megfeszített munkatempóban az elmúlt héten. Az emlékparkban elhelyezett emlékművet és kopjafát Dancsó János maconkai asztalosmester ajánlotta fel a vizslásiak számára.

A park felavatása előtt Becsó Zsolt, a térség országgyűlési képviselő elmondta: mérföldkőhöz érkezett a település azzal, hogy az ott élő polgárok méltó emléket állítottak azoknak, akik 1956-ban a bátorságuk és elszántságuk révén a szabadságért harcoltak. A térség országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, hogy az 1956-os hősök magasra tették a mércét, példát mutattak hazaszeretetből és a haza iránti elkötelezettségből.

– Az új emlékpark nem csak a múlt hőseire és az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékeztet bennünket, hanem a közösség erejére, illetve elkötelezettségére is. Jelen esemény nem csak egy megemlékezés, hanem egy ígéret is, ami arról szól, hogy soha ne hagyjuk elhalványulni az 1956-os hősök emlékét. Mindig legyünk hűek azokhoz az elvekhez, amelyekért harcoltak: a szabadsághoz, az emberi jogokhoz és a demokráciához – hangsúlyozta Becsó Zsolt.

Vizslásnak is megvan a maga 1956-ja

Ezután Bodó Mónika, a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége (POFOSZ) Nógrád Vármegyei Szervezetének elnöke elmondta, hogy az emlékmű hosszú utat járt be, hiszen korábban Maconkán, a Szent István Emlékparkban állt. Ugyanez igaz a Vizslásra áthelyezett kopjafára is, amely az 1956. december 8-i sortűz áldozatainak állít emléket.

– A történelemkönyvek csak a nagyobb városokat említik, de ahogy minden falunak, községnek és településnek, úgy Vizslásnak is megvan a maga 1956-ja– emelte ki Bodó Mónika, aki ezt követően kifejtette, hogy a kommunista rezsim nem kímélte a vizslási lakosokat sem. Mint mondta: az emlékparkkal rájuk, a hősökre és az áldozatokra emlékeznek. Végül a POFOSZ Nógrád Vármegyei Szervezetének elnöke köszönetet mondott a településen élőknek azért, hogy Vizslás tovább viszi 1956 lángját. Az esemény zárásaként Gyurkó Géza diakónus az Úr áldását kérte az emlékparkra és az emlékműre, amelynél ezután a megjelentek elhelyezték koszorúikat fejet hajtva 1956 hőseinek és áldozatainak emléke előtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában