Megelőzés

2023.10.27. 06:51

Sokat tehetünk azért, hogy ne torkolljon tragédiába a megemlékezés a nógrádi temetőkben!

Az elkövetkező napokban többen kilátogatnak a temetőkbe, hogy megemlékezzenek elhunyt szeretteikről. Sokan otthon is mécseseket és gyertyákat gyújtanak. Ahhoz, hogy méltó módon emlékezhessenek meg, nem árt figyelni – emelte ki Kapás Márton, a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Nagy Orsolya

Az elkövetkező napokban többen kilátogatnak a temetőkbe, hogy megemlékezzenek elhunyt szeretteikről

Forrás: Nool

Mint arról beszámolt a szóvivő: tavaly összesen nyolc alkalommal keletkezett tűz temetőkben, vagy azok környékén szűkebb hazánkban. A legtöbbször a temető növényzete és a száraz avar kapott lángra.

Hozzátette: a legtöbb helyen csak pár négyzetméteren pusztítottak a lángok, de volt olyan eset is, amikor a temető melletti területre is átterjedt a tűz, és többhektáros, kiterjedt szabadtéri tűz alakult ki. Összesen 85 ezer négyzetméternyi terület égett le megyénkben.

– A temetői tüzek megelőzése érdekében tisztítsuk meg a sírhely környezetét a száraz falevelektől, elszáradt koszorúktól és virágoktól. Csak hőálló mécsestartóban lévő mécsest gyújtsunk meg és úgy helyezzük el, hogy a közelében ne legyen semmilyen éghető anyag, és ne tudjon felborulni. Az égő mécsest a sírtól való távozás előtt pedig mindig oltsuk el. Fontos az is, hogy a temetőben kihelyezett hulladékgyűjtőbe ne dobjunk izzó, forró tárgyakat – hangsúlyozta Kapás Márton.

Kifejtette továbbá azt is: sokan otthon is gyertyát gyújtanak ebben az időszakban. Az ezzel összefüggő lakástüzek leggyakoribb oka, hogy az égő mécsest, vagy gyertyát túl közel teszik valamilyen éghető anyaghoz. Amennyiben a gyertyát vagy mécsest egy tűzálló tálra, a gyúlékony tárgyaktól távolabb helyezik, akkor az nem forrósítja át a környezetét, és nem vezet lakástűzhöz a megemlékezés. A meggyújtott gyertyát semmiképp ne hagyják felügyelet nélkül.

A szóvivő arra is kitért, hogy, akik Halloween-t ünnepelnek és töklámpást készítenek, ügyeljenek arra, hogy az ne tudjon felborulni, és ne legyen a közelében semmi, ami meg tud gyulladni. Akik pedig kültéren helyeznek el töklámpást, abba gyertya és mécses helyett elemes LED izzót tegyenek. Ez ugyanis akkor sem okoz tüzet, ha a szél száraz faleveleket fúj oda, vagy felborítja a töklámpást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában