Idősek hónapja

2023.10.21. 06:50

Ősszel sem unatkoznak a nógrádi idősotthonok lakói

Október az idősek hónapja. Ebben az időszakban szinte valamennyi településen köszöntik a szépkorúakat, és szűkebb hazánk bentlakásos otthonaiban is tartalmas programokkal varázsolják színesebbé számukra ezeket a napokat.

Gulyás Edina

A balassagyarmati Szent Erzsébet Idősek Otthonában folyamatosak a programok. Az elmúlt években ugyan a koronavírus-járvány miatt óvatosabban szervezték azokat, mára ismét szabadabban ünnepelnek. 

–  Szeptember végén és október első hetében több alkalom is nyílt arra, hogy jó hangulatú programokkal tegyük tartalmasabbá lakóink hétköznapjait. Ahogy minden évben, úgy idén is megtartottuk a szüreti bált, amit az idősek köszöntésével indítottunk. Egy dolgozónk verssel kedveskedett számukra, majd táncos mulatozás vette kezdetét, közben pogácsát és szőlőt fogyasztottak a szépkorúak – tájékoztatott dr. Jóna András, az otthon igazgatója. 

– Az Idősek napi rendezvényre intézményünk több munkatársa is műsorral készült, versekből, prózai művekből összeállított előadással köszöntötték a földszinti lakóinkat. Az emeleti, ágyban fekvő idősek sem maradtak azonban ki az ünneplésből: minden szobában egy nővér és egy mentálhigiénés kolléga mondott verset. Hozzátette: a hétfői rendszeres imaórákon a vallásos lakókkal együtt imádkoznak az idősekért és betegekért.

Bográcsozással ünnepeltek, nyársalásra készülnek

A ceredi idősek otthonában még kihasználták a jó időt és bográcsozással töltötték az idősek napját. Desszertnek fánkot szolgáltak fel, majd a Tarnamenti Hagyományőrző és Kulturális Egyesület asszonykórusa, valamint a helyi óvodások adtak műsort, amivel belopták magukat a nézők szívébe. 

A község önkormányzata által szervezett, a Balassi Bálint Könyvtár támogatásával megvalósult programon is részt vettünk. A helyi faluházban a Nógrád Táncegyüttes előadását tekintettük meg

 – tájékoztatott Simon Ákosné, a ceredi otthon vezetőápolója. 

Mint mondta, a következő napokban, ha az időjárás is kedvező lesz, szalonnasütést is tartanak. A lakók szívesen foglalják le magukat azokkal a tevékenységekkel, amiket korábban otthon is végeztek. Ide tartozik egyebek mellett a diótörés, továbbá a kukoricamorzsolás is. Közben örömmel énekelnek magyar nótákat és egyházi énekeket is. A hónap második fele már a lecsendesedésről szól, halottak napjához közeledve lélekben már a gyertyagyújtásra készülnek, elhunyt szeretteikre emlékeznek. 

Főispáni dicsérő oklevél is okot ad az ünneplésre

Nógrádmegyerben a koronavírus-járványt megelőzően minden évben egy nagy rendezvényen köszöntötték a helyi szépkorúakat és Virágsziget Gondozási Központ Idősek Otthona lakóit. Azonban a kovid óta az intézményben élőket szűk körben ünnepelik ezt a napot. 

– Verbói Gábor polgármester és Balla Mihály országgyűlési képviselő is kifejezte jókívánságait az idősek napjára szervezett délutánon, amelyen versekkel, énekekkel, közös estebéddel és ajándékkal köszöntöttük az időseket – ismertette Király Attiláné, az otthon vezetője. 

A hónap során még sok programmal készülünk. 

Király Attiláné arra is kitért: a katolikus fenntartású intézményben imacsoport működik. Mivel október a Szűzanya hónapja, így minden nap a rózsafüzért imádkozzák a békéért. A világban zajló események miatt ugyanis sokan aggódnak hozzátartozóikért. 

– A közelmúltban az is okot adott az ünneplésre, hogy a Nógrád Vármegyei Területi Védelmi Bizottság főispáni dicsérő oklevéllel ismerte el a koronavírus-járvány idején végzett munkánkat. Ez nagy megtiszteltetés és büszkeség számunkra, ami lendületet és sok erőt ad további feladatainkhoz – fogalmazott az otthon vezetője. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában