Megemlékezés

2023.10.23. 20:41

Orvos házaspárt tüntettek ki a szécsényi megemlékezésen (fotók)

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 67. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést hétfő délután Szécsényben. Az eseményen átadták a Köz Szolgálatáért kitüntetést is, amelyet ezúttal egy orvos házaspár, dr. Zsók Ildikó Julianna és dr. Késmárki Adalbert Zoltán vehetett át.

Lászlók Judit

Az eseményen átadták a Köz Szolgálatáért kitüntetést is, amelyet ezúttal egy orvos házaspár, dr. Zsók Ildikó Julianna és dr. Késmárki Adalbert Zoltán vehetett át

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Az ünnepi megemlékezés koszorúzással vette kezdetét, amelynek során a résztvevők először a városháza falán elhelyezett emléktáblánál, majd a Szécsényi Nemzetőrség emléktáblájánál helyezték el a megemlékezés virágait. Ezt követően pedig átvonultak a művelődési központba, ahol megtartották a városi megemlékezést. 

Az eseményen Stayer László, a város polgármestere mondott ünnepi beszédet. Ebben kiemelte: nehéz nem észrevenni, hogy egy új korszak felé tart a világ. A globalizáció hatásai, hírei minden apró résen keresztül beszivárognak a fejünkbe, otthonainkba. Az információ túltermelési válság áldozataiként pedig háttérbe szorulnak a hagyományos közösségi értékek, a megszokott egymás közti erkölcsi normák. 

– Október 23-a egy olyan alkalom, amikor egy rövid időre ismét emlékezhetünk egy közösség, egy nemzet páratlan összefogására, amikor semmi másra nem figyeltünk, mint egymásra és hazánkra. Amikor a forradalom hősei szembeszálltak egy végtelenül erős és gonosz elnyomó hatalommal kockáztatva életüket úgy, hogy tulajdonképpen nem hittek igazán a győzelemben – fogalmazott a polgármester. Hozzátette: '56 hősei megmutatták nekünk a bátorság, a szabadság és a hazaszeretet legmagasabb szintű gyakorlatát, és oly jó lenne ebből minél többet elsajátítani, magunkért, közösségünkért.

A polgármester beszédét azzal zárta: bízik benne, hogy Szécsényben még ma is mindenki őszintén megélheti a szabadság és hazaszeretet mámorító érzését. Ugyanis ennél méltóbban nem lehet tisztelegni ’56 hőseinek az emléke előtt sem. 

A megemlékezésen átadták a Köz Szolgálatért Kitüntető díjat

Ezt az elismerést Szécsény Város Önkormányzatának képviselő-testülete által létrehozott rendelet szabályozza. A díjat azoknak a személyeknek, közalkalmazottaknak, köztisztviselőknek, szervezeteknek, közösségeknek ítélik oda, akik Szécsény városában tartósan kiemelkedő eredményeket értek el, különösen az egészségügy, a szociális ellátás, az oktatás, a kultúra, a közművelődés, a sport, vagy valamely művészeti ág művelése, a közrend és a közbiztonsági feladatellátás területén. A kitüntetést idén dr. Zsók Ildikó Julianna csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos, valamint dr. Késmárki Adalbert Zoltán háziorvos vehette át, Stayer László polgármestertől, Csukáné Szerémy Andrea alpolgármestertől és dr. Pifka-Boda Zsuzsanna jegyzőtől. Az önkormányzat ezzel a díjjal ismeri el áldozatos, lelkiismeretes munkájukat és a közösségért végzett tevékenységüket. A díjátadó végén dr. Késmárki Adalbert Zoltán meghatódva mondott köszönetet az elismerésükért. 

A rendezvényen közreműködött Lévárdi Beáta karnagy vezényletével az Erkel Ferenc Vegyeskar.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában