Magyarok kenyere

2023.10.13. 19:58

Önzetlen segítség: öttonnányi lisztet adományoztak a nógrádi gazdák a rászoruló gyerekeknek

Ünnepélyes keretek között adták át pénteken a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program Nógrád vármegyében összegyűlt adományát a Nógrád Vármegyei Gyermekvédelmi Központban. Szűkebb hazánkban hagyományosan ez az intézmény a kedvezményezettje a gazdatársadalom karitatív megmozdulásának, amelynek eredményeképp a gyerekek ellátásához szükséges lisztmennyiség egy újabb évre biztosítva lesz.

Veres Edina

Nógrádban hagyomány, hogy gyermekvédelmi intézmény kapja az adományt

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

Péntek délelőtt lezajlott a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program Nógrád vármegyei adományozó ünnepsége. A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyarok Kenyere Alapítvány együttműködésében szervezett, immár 13 éves kezdeményezés kedvezményezettjei szűkebb hazánkban immár hagyományosan a Gyermekvédelmi Központ Nógrád Vármegye nevű intézmény telephelyein nevelkedő fiatalok.

Az átadó ünnepségen megjelenteket elsőként Peleskei-Balázs Rita Katalin, a Gyermekvédelmi Központ Nógrád Vármegye megbízott igazgatója köszöntötte. Mint mondta, a szóban forgó jótékony kezdeményezés a Magyar Örökség díjat is kiérdemelte, hiszen példaértékű az önzetlen segítségnek ez a formája. A megbízott igazgató azt is elárulta: az intézményüket rendszeresen támogató Batthyány Lajos Alapítvány a közelmúltban összekötötte őket a Hernádnémetiben található Sütni jó! Alapítvánnyal. Ez utóbbi szervezet vezetője Galamb Alex, aki maga is gyermekotthonban nevelkedett és felnőttként pékként helyezkedett el. 

Minden hazai malom a Magyarok Kenyere Program mellé állt

Ezt követően Horváth Vivien, a NAK Magyarok Kenyere Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője, a Magyarok Kenyere Program projektvezetője ismertette, hogy honnan indult és az évek alatt meddig jutott el a kezdeményezés.

– Egy regionális program során a gazdák búzát gyűjtöttek, amiből kenyér készült, és az eljutott a rászorulókhoz. Ez az akkori kis program később országossá vált, illetve jelenleg már lefedi a teljes Kárpát-medencét, hiszen az anyaország 19 vármegyéjén túl van 15 határon túli gazdaszervezetünk, akik szintén helyben gyűjtik az adományokat – húzta alá Horváth Vivien, aki azt is elmondta, hogy a munkájukat sok fuvarozó, és rengeteg gyűjtőpont segíti, sőt! Büszke arra, hogy immár minden hazai malom melléjük állt és felajánlásként őrlik meg az összegyűjtött búzát. Hozzátette, hogy mindez egy hatalmas logisztikai folyamat, amely most már szinte egy teljes éven át tart. Horváth Vivien végül rámutatott, hogy örömmel tölti el, amikor részt tud venni az átadó ünnepségeken, hiszen akkor láthatja ennek a gyűjtésnek a célját, és azt is, hogy jó helyre kerülnek az adományok.

A gyerekek műsorral is megköszönték a támogatást
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

Szűkebb hazánkban idén 55 gazda csatlakozott a Magyarok Kenyere Programhoz és ajánlott fel gabonát. A három gyűjtőponton összesen 9740 kilogramm búza gyűlt össze, aminek köszönhetően hozzávetőleg öt tonna lisztadományt kapott a gyermekvédelmi központ.

Csáki Balázs, a NAK Nógrád vármegyei elnöke elárulta, hogy a számok mögött munka és szándék, mondhatni egyfajta lelkiség van a gazdálkodók és a gyűjtőhelyek részéről. Rámutatott, hogy a szécsényi TLM-Feed Kft., a palotási Nógrád Mezőgazdasági Kft. gyűjtőhely üzemeltetéssel, míg az érsekvadkerti Agroméra Kft. azon felül adománnyal is hozzájárult a program sikeréhez. Mindezt pedig a Karancslapujtői önkormányzat a vármegyei búzagyűjtő nap szervezésében való részvételével tette. A NAK vármegyei elnöke kiemelte továbbá Mosó Ottó szécsényi gazdálkodót is, aki szűkebb hazánkban a legtöbb búzaadományt ajánlotta fel a rászorulók számára.

A NAK vármegyei elnöke szerint a legjobb helyre kerül a lisztadomány

Ezután Csáki Balázs a Magyarok Kenyere Program „lelkületéről” beszélt. Mint fogalmazott, véleménye szerint a népmesék történeteiben a küzdelem és a munka mellett mindig megjelenik az önkéntes ajándékozás is.

– Ez utóbbi egy olyan kis gesztus, amely ahhoz szükséges, hogy boldoguljon az ember. Úgy gondolom, hogy ez az a tanulság, ami minket is továbbvisz és megtart az életben. Ugyanakkor ez a bölcsesség egyre inkább háttérbe szorul a mai világban, mondhatni: mindenki ül a magáén. A gazdatársadalom azonban ennek az ellenkezőjéről tesz tanúbizonyságot, amikor gyűjti a búzát, ami végül egy ilyen szép láncolaton keresztül jut el oda, ahol szerintem a legjobb helyen van – emelte ki

Csáki Balázs megköszönte a közreműködést minden résztvevőnek , aki bármilyen formában is szerepet vállalt a programban
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

Következő felszólalóként Skuczi Nándor, a Nógrád Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke osztotta meg gondolatait az egybegyűltekkel. Beszédében kiemelte, hogy a búzagyűjtés egy olyan cselekedet a gazdák részéről, amit mindenki megsüvegelhet. Hozzátette: ezzel a gesztussal a mezőgazdasági szakemberek hozzájárulnak ahhoz, hogy a nemzet, illetve szűkebb hazánk, azaz a palócföld összetartson. Mint fogalmazott, a program nevében szereplő 15 millió búzaszem jelképezi az összmagyarság összetartozását, ami a legfőbb üzenete a Magyarok Kenyere Programnak.

A gazdák munkáján túl nem szabad megfeledkezni a Jóisten közbenjárásáról sem

Az átadó ünnepségen Becsó Zsolt országgyűlési képviselő elmondta, hogy az esemény körüli gondolatai négy szó köré fogalmazódtak. Az első ezek közül a karitatív, hiszen a kezdeményezés középpontjában elsősorban a rászoruló gyermekek támogatása áll. A második az összefogás, amit példáz, hogy a program immár 13 éve „egységbe mozdítja” a gazdákat a Kárpát-medencén belül. A köszönet szava szólt azoknak a szervezeteknek, amelyek képesek ennek az egész folyamatnak az összefogására. Végül az utolsó kifejezést a hagyományápolás jelentette. Ahogy Becsó Zsolt fogalmazott, jobb helyre nem is kerülhetett volna a lisztadomány szűkebb hazánkon belül, mint a gyermekvédelmi központ, amely tradíciót véleménye szerint a jövőben is őrizni kell. Zárásként Bablena Ferenc, a Nógrád Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke a Magyarok Kenyere Programmal kapcsolatban hozzátette: a gazdák munkáján túl nem szabad megfeledkezni a Jóisten közbenjárásáról.

Az esemény zárásaként Csáki Balázs emlékplakett formájában szimbolikusan átadta a lisztadományt Peleskei-Balázs Rita Katalinnak, majd ezt követően a gyűjtőpontok önzetlen támogatását ismerték el ajándékkal. Az eseményen a Nógrád vármegyei gyermekvédelmi központ gyermekei műsorral kedveskedtek a jelenlévőknek, akik végül az állófogadáson megkóstolhatták azokat a süteményeket, amelyeket a központ fiataljai készítettek nevelőik segítségével az idei adományozó ünnepségre a tavaly kapott lisztből.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában