Elvezetés

2023.10.31. 17:00

Önkéntesek tisztították meg Hollókőn az övárkot

Közérdekű önkéntes munka keretében tisztult meg az övárok Hollókőn a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szervezésében.

Angyal Eszter

Az UNESCO Világörökség listáján szereplő Hollókő ófalujának belterületi ingatlanjai, és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság vagyonkezelésében lévő erdő határán húzódik egy betonba rakott kőből készített övárok, amely a Vár-hegyről lefolyó csapadékvizek elvezetését szolgálja. Az idei nyár esőzései során problémák jelentkeztek az övárok vízelvezetésével, amit a lakóingatlannal érintett lakosok jeleztek a település önkormányzata, illetve az Igazgatóság felé is – tudtuk meg a www.bnpi.hu-n megjelent cikkből. 

„Kivizsgálva a helyzetet, azt tapasztaltuk, hogy az árok elkezdett feltöltődni, és beavatkozást igényel. Az ároktisztítást közérdekű önkéntes tevékenységként hirdettük meg, és a Decathlon Eger csapata 14 fővel, a Nógrádi Tájegység 5 fővel látott neki a munkának. Az árokba évek alatt bekerült nagy mennyiségű kommunális hulladékot zsákokban hordtuk ki, a behullott ágakat, köveket pedig kézzel a szomszédos erdőbe dobáltuk. Nagyobb kihívást jelentett az árokban felgyülemlett agyagos hordalék eltávolítása, amelyet hosszú szakaszokon olyan erősen szőttek át gyökerek, hogy a rendelkezésünkre álló kézi szerszámokkal csak igen körülményesen, lassan tudtunk megmozgatni. A nehézségek ellenére, a könnyebben mozgatható anyagoktól teljesen, a hordaléktól háromnegyed részben tisztítottuk meg az övárkot, amely eredeti vízelvezető képességét túlnyomórészt visszanyerte” – számolt be a történtekről közleményében a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában