Honvédelmi nap

2023.10.26. 15:55

Kicsik és nagyok számára is izgalmas programokat tartogat a gyarmati honvédelmi nap

Pénteken, egy honvédelmi nap során válik a honvédség iránt érdeklődők „Paradicsomává” Balassagyarmat. A rendezvénynek a Honvédelmi Sportközpont ad majd otthont, ahol az iskolások tudásukat, ügyességüket, kitartásukat és rátermettségüket is próbára tehetik majd. A programok ugyanakkor alkalmat kínálnak a látogatóknak arra is, hogy a Magyar Honvédség technikai eszközeit, képességeit, valamint az általa kínált életpálya lehetőségeket is megismerjék.

Veres Edina

A katonák közelharci bemutatóval is lenyűgözik majd a látogatókat

Forrás: Archív fotó: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Péntek reggel iskolások hada foglalja majd el a balassagyarmati Honvédelmi Sportközpontot, ahol honvédelmi napot szervez a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 11. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda és az MH 3. Területvédelmi Ezred 25. Keresztényszigethy Sándor Területvédelmi Zászlóalj.

Vincze Zoltán százados, a 11. HTI beosztott tisztje portálunk érdeklődésére elmondta: a rendezvénnyel szűkebb hazánk középiskolás diákjai mellett a Balassagyarmati járás általános iskolás tanulóit, illetve a település lakosait szeretnék megszólítani. Hozzátette: az esemény 9 óra 15 perckor rajtol majd el a megnyitóval.

– A honvédelmi nap lehetőséget nyújt arra, hogy bemutassuk az érdeklődőknek a Magyar Honvédség technikai eszközeit, képességeit és az általa kínált szolgálati formákat. A célunk, hogy a rendezvényre látogató fiatalok és felnőttek egyaránt bepillanthassanak a katonák mindennapjaiba. Az eseményen éppen emiatt technikai, fegyverzeti és gépjárműtechnikai bemutatók várják majd az érdeklődőket – fejtette ki Vincze Zoltán százados, aki azt is elárulta, hogy a középfokú oktatási intézmények két részre bontva vesznek majd részt az eseményen. 

Mint mondta: reggelről a Balassagyarmaton kívüli középiskolák diákjai mérhetik majd fel a terepet és tehetik próbára rátermettségüket a fiatalok számára felállított, öt állomásból álló pályán. Ugyanezt a Civitas Fortissima címet viselő város középiskolásai a második „etapban” 11 óra után tehetik majd meg. A választóvonalat a 11 óra 30 perc körül kezdődő közelharci bemutató jelenti majd, amelyet a helyszínre látogató összes középiskola diákjai, valamint a balassagyarmati általános iskolák 7. és 8. osztályos tanulói is megtekintenek majd.

Öt állomáson különféle feladatok várnak a középiskolásokra

A középiskolásokra a balassagyarmati Honvédelmi Sportközpont területén egy öt állomásból álló pálya vár.

– Mindegyik ponton más-más feladatot kell megoldaniuk a fiataloknak. Így például a honvédelmi ismereteikről egy totón adhatnak számot. Egy másik állomáson pedig olyan alapvető elsősegélynyújtási módszereket – így például a stabil oldalfektetés vagy sebkötözés mozdulatait – sajátíthatnak el a tanulók, amelyeknek ismerete a hétköznapok során is segítségükre lehet. Emellett egy másik foglalkozás keretében néhány, a természetben használható túlélési technikát, így a tűzgyújtás vagy éppen a vízszerzés technikáját mutatjuk meg nekik. A közelharc oktatás során a legegyszerűbb önvédelmi fogásokkal ismerkedhetnek majd meg a diákok. A rendezvény helyszínéül szolgáló objektum lehetőséget biztosít arra, hogy lövészeti feladatot is teljesíthessenek a fiatalok, így az ötödik állomást íjjal és lézerfegyverrel való lövés jelenti majd – részletezte a feladatokat a 11. HTI beosztott tisztje, aki arra is rámutatott, hogy a középiskolások forgószínpad szerűen teljesítik majd a különböző próbatételeket.

A felnőttek a szolgálati formákról a fiatalok pedig a továbbtanulási lehetőségekről tájékozódhatnak

Természetesen az általános iskolások sem unatkoznak majd a honvédelmi nap során, ők egy számukra felállított akadálypályán bizonyíthatják ügyességüket.

A honvédelmi nap iránt érdeklődők toborzó pontot is találnak majd a helyszínen, ahol a felnőttek az Önkéntes Területvédelmi Tartalékos, illetve a szerződéses szolgálati forma mellett a Magyar Honvédség által kínált egyéb lehetőségekkel kapcsolatban is részletes tájékoztatást kaphatnak. A toborzók ugyanakkor a fiatalokat is hasznos információkkal tudják ellátni akár a továbbtanulás, akár az ösztöndíjak témájában.

Vincze Zoltán százados zárásként elismerően szólt a tavaly március 29- én átadott balassagyarmati Honvédelmi Sportközpontról. Mind mondta: a Honvédelmi Sportszövetséghez tartozó létesítmény célja, hogy a lakosok számára olyan színteret biztosítson, ahol a hazafias és honvédelmi, valamint a sportra való nevelés mellett a szórakozás, vagy épp egy versenyre való felkészülés is kivitelezhető. E célok elérése érdekében szabadidős és sporttevékenységekre van lehetőség a sportközpontban, amely például néhány héttel ezelőtt az Országos Haditorna Verseny vármegyei fordulójának is helyet adott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában