Program

2023.10.08. 13:58

Fesztivállal és szüreti felvonulással ünnepeltek a szécsényiek (fotók)

Lászlók Judit

Több mint százéves hagyománnyal bíró látványos szüreti körtáncot is bemutattak

Forrás: Nool

Fotó: H. Cs.

Szombaton megtartották szűkebb hazánk egyik legnagyobb szüreti felvonulást Szécsényben. A szüreti menet a Kossuth út és a Lipthay Béla út találkozásától indult lovasok felvezetésével, a Folt zenekar kíséretében. A felvonuláson részt vett a mindenkori szüret bírója, bírónéja, gazdája és gazdasszonya, Stayer László polgármester és családja, dr. Pifka-Boda Zsuzsanna jegyző és családja, a Szécsényi Népdalkör, a Szécsényi Senior Örömtánccsoport, az Iglice Táncegyüttes, a Palóc Néptáncegyüttes és utánpótláscsoportjai, az Apró Palócok és a Palóc Csemeték, a menetet vicces szüreti figurákkal zárták. A közel kétszáz főből álló szüreti felvonulást az elejétől a végéig nagy érdeklődés övezte. 

A menet első megállója a Kossuth út és Varsányi úti elágazóban volt, ahol a Palóc Néptáncegyüttes szabadtáncot mutatott be a Folt zenekar kíséretében. A menet innen folytatta útját, majd a városházához érkezve a kisbíró engedélyt kért a polgármestertől a szüreti mulatságra, aki ezt meg is adta. Ezután a kisbíró, a jegyző és a fiskális előadták a hagyományos szüreti versüket, amelyben az elmúlt egy év történéseiből szemezgettek. Ezt követte a több mint százéves hagyománnyal bíró látványos szüreti körtánc. Végül a szüreti menet a városkapun át megérkezett a Magyar Nemzeti Múzeum Forgách-Lipthay Kastélymúzeum kertjébe. 

Hagyományőrzők szórakoztattak

A felvonulás végeztével megkezdődött a Szécsényfeszt színpadi programja, amelyet a hagyományőrző csoportok műsorával nyitottak meg. Ennek keretében színpadra lépett az Iglice Táncegyüttes, a Palóc Néptáncegyüttes, a Szécsényi Népdalkör, valamint a Szécsényi Senior Örömtánccsoport. Ezután a Delírium zenekar és Balkan Fanatik koncertje szórakoztatta a közönséget. Kihirdették a szüreti sütiverseny eredményeit is. A legjobb csoportosan elkészített süteményért járó díjat a Szécsényi Népdalkör kapta. A legfinomabb süteményért járó díjat Tamási Viktor vehette át, míg a legkreatívabb sütemény díját Galó Ildikó érdemelte ki. Az estét Zoller Zsolt előadó produkciójával zárták.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában