Felújítás

2023.10.04. 17:25

Az alapvető jogok biztosának kezdeményezésére újul meg a gyarmati Ipolyparti Fészek Gyermekotthon

Újabb állomásához érkezett a gyermekotthonok ombudsmani felújítási programja. A Balassagyarmati Ipolyparti Fészek Gyermekotthon megújulása a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság javaslatára, a büntetésvégrehajtás és az állami erdészetek együttműködésével kezdődhet meg.

Lukács Zsófia

Sajtótájékoztató keretében jelentették be, hogy elkezdődik az Ipolyparti Fészek Gyermekotthon felújítása

Forrás: Nool

Fotó: Lukács Zsófia

Dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa kiemelt figyelmet fordít a gyermekek jogainak a védelmezésére. Ennek jegyében folyamatosan nyomon követi Magyarországon a gyermeki jogok alakulását, így többek között rendszeresen látogatásokat tesz különböző hazai gyermekvédelmi intézményekbe is.

Szerda délután sajtótájékoztató keretében jelentették be Balassagyarmaton, hogy elkezdődik az Ipolyparti Fészek Gyermekotthon felújítása.

– 2021-ben elindult a gyermekotthonok ombudsmani felújítási programja, hogy jobb körülmények között élhessenek a csemeték. Ekkor megkerestem dr. Tóth Tamást, a büntetés-végrehajtás országos parancsnokát, valamint Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkárt, hogy működjenek közre a felújításban, gondolkodás nélkül vállalta mindkét vezető – mondta el dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa. Hozzátette, hogy ennek keretében az együttműködésnek köszönhetően eddig négy épület újult meg, amin a fogvatartottak jóvátételi munka keretében végeztek fizikai tevékenységet.

– A gazdasági és egyéb nehézségek mellett ez az terület az, ahol érdemes összefognunk. Bebizonyítjuk azt, hogy az állami szervek a hivatali alaptevékenységek mellett is tudnak közreműködni ilyen nemes cél érdekében – emelte ki dr. Kozma Ákos.

Számára is fontos ez a projekt

Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár kifejtette: balassagyarmati szülöttként különösen fontos számára ez a projekt. – Mindig úgy éreztük, hogy megtiszteltetés ebben a programban részt venni. Főleg amikor a felújítás végén megláttuk a csillogó szemű gyermekeket, akkor tudtuk, hogy ezt folytatni kell – hangsúlyozta az államtitkár.

Arra is kitért továbbá, hogy több mint egymillió hektár erdővel a vidék egyik legnagyobb munkáltatója az állami erdőgazdaság és kiemelt feladatuk a lakossági tűzifa program kiszolgálása, mindemellett a turisztikai fejlesztésekre is nagy hangsúlyt fektetnek.

Farsang Tamás, a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának gazdasági és informatikai helyettese részletezte a fogvatartottak szerepét, fizikai munkájának fontosságát ebben a programban.  – A reintegrációnak a legmarkánsabb eleme a munka. A magyar börtönökben szinte száz százalékosan foglalkoztatják a fogvatartottakat – mutatott rá Farsang Tamás. Hozzátette: ebben a projektben Balassagyarmatra fogják azokat a fogvatartottakat csoportosítani, akik az építőipari munkára alkalmasak.

A nógrádi rendőrök is önkéntes feladatokat vállalnak majd

A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság javaslatára választották ki a balassagyarmati intézményt, ahol a nógrádi rendőrök is önkéntes feladatokat vállalnak majd a felújítás során. Dr. Somssich Gabriella, vármegyei rendőrfőkapitány háláját fejezte ki az intézmény dolgozóinak. – Elsősorban az itt tevékenykedőket illeti meg a köszönet. Egyértelmű volt számunkra, hogy ezt az épületet válasszuk a felújításra, hiszen itt egy elhivatott szakmai munka folyik a gyermekekért. A kollégáim pedig várják, hogy melyik munkafolyamatban tudnak majd becsatlakozni – hangsúlyozta dr. Somssich Gabriella.

A sajtótájékoztatót követően épületbejáráson tekinthették meg a jelenlegi állapotokat a résztvevők, majd az otthon lakói egy meglepetés műsorral is készültek a vendégeknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában