múltidézés

2023.09.09. 09:41

Társadalmi munkával épült meg harminc éve a községháza Berkenyén

Viszonylag nyugodt időszakkal köszöntött be harminc esztendeje az ősz a nyugat-nógrádi térségben. Szeptember második hetében nem volt nagy hanghatást keltő botrány, mindössze az borzolta a kedélyeket, hogy Szendehelyen „megbuherálták” az ingatlanok vízóráit.

Hegedűs Henrik

Magyarnándor küldöttsége például Pozsonyban járt. Az október első napjaira tervezett nemzetközi kiállítás és vásár előkészítése jegyében a Magyar Köztársaság kereskedelmi kirendeltségén a szlovák partnerekkel együtt tartott sajtótájékoztatót Sándor István polgármester, Németh Ferenc, a magyar nagykövetség kereskedelmi tanácsosa, Anna Joscakova szlovák gazdasági miniszterhelyettes és Grényi Gábor, a Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Minisztériumának főosztályvezetője részvételével. 

Mindannyian hangoztatták, korábban is Csehszlovákia volt az egyik legfontosabb gazdasági partnere hazánknak, és most ez a szerep várhat az 1993-ban függetlenné vált Szlovákiára. Magyarnándor pedig kitűnő példa arra, hogy vidéken sem kell várni tátott szájjal a sült galambra, hanem ténykedni kell, lépni a fejlődés, fejlesztés, kapcsolatépítés érdekében, és a falu vásárán és kiállításán ez a rendszer bővülhet. A minisztériumi főosztályvezető azt is bejelentette, hogy hatmillió forintot adnak a házigazda önkormányzatnak, támogatásként a vásár megrendezéséhez.

Megbuherálták a vízórákat

Szendehelyen arra panaszkodott ekkoriban a falu vezetése, hogy hiába van vízvételezési tilalom, egyes ügyeskedők még az utcai tűzcsapokból is próbálkoznak vizet nyerni. A hivatkozásuk oka, hogy erre engedélyt kaptak az önkormányzattól, ám ez nem volt igaz, mert ezt csak az illetékes vízmű adhat. Hasonlóképpen az ellenőrzések alkalmával kiderült, sok ingatlanban a tulajdonosok nyerészkedésből egész egyszerűen megfordították a vízórákat, ezért a szolgáltató munkatársai, ha visszaéléssel találkoznak, leplombálják a vízórákat. 

Lemondott az igazgató

Balassagyarmaton a képviselő-testület szeptember 9-i ülésén váratlanul bejelentette lemondását dr. Kecskeméthy Gyuláné Sedivi Lilla, a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ igazgatója. A város kulturális multicentrumának vezetője döntését azzal indokolta, a jövőben egy közösség-szolgálati alapítvány munkatársaként kíván tevékenykedni. Az önkormányzat elfogadta a lemondást, és megbízta az illetékes bizottságot az utódlás kérdésének megoldásával.

Elkészült a hivatal

Végül egy jó hír Berkenyéről szólt. Vajó József, a község jegyzője nyilatkozta a Nógrád Megyei Hírlapnak, hogy elkészült a település polgármesteri hivatalának új épülete, amelynek földszintjén az irodákat, tetőterében pedig panziós szobákat alakítottak ki. Ráadásul az új községháza kizárólag társadalmi munka felhasználásával épült meg, hiszen felajánlották a lakosságnak, hogy természetben ledolgozhatják az önkormányzati adó összegét. 

A falu apraja-nagyja kivette belőle a részét: engedményes áron, mintegy 5,5 millió forintból szerezték be az alapanyagot, a hozzáadott munka értéke pedig megközelítőleg 15 millió forintos volt, azaz ennyi megtakarítást értek el az építkezés során. A régi hivatalból egészség ház lesz, és ide költözik a diósjenői gyógyszertár fiókrészlege is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában