Figyelemfelkeltő program

2023.09.29. 18:45

Rózsaszínbe borulva: kiállítással is hirdették a rák elleni harc fontosságát (fotók)

Megtelt érdeklődőkkel a Balassi Bálint Könyvtár péntek délelőtt. Az Egy nap a nőkért című rendezvény résztvevői kivétel nélkül ruhájukon viselték az emlőrák elleni küzdelem nemzetközi jelképét szimbolizáló rózsaszín szalagot formázó matricát. Az esemény kerekasztal beszélgetéssel és kiállításmegnyitóval kezdődött.

Veres Edina

Szép számmal gyűltek össze az érdeklődők

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

Az idei immár a 15 alkalom, amikor a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete és a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya figyelemfelkeltő programot és sétát szervez az emlőrák világnapja alkalmából. Az esemény öt évvel ezelőtt plusz céllal és üzenettel bővült, ugyanis jelenleg a mellrák mellett már a méhnyakrák elleni küzdelem is a középpontjában áll. Az idei „Egy nap a nőkért” című rendezvénynek a Balassi Bálint Könyvtár adott otthont péntek délelőtt, ahol szép számmal gyűltek össze az érdeklődők.

Reményt és védelmet nyújtanak

Elsőként Németh Anna, a Zenthe Ferenc Színház művészének énekét hallgathatták meg a megjelentek, akiket ezután Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere köszöntött. A városvezető elárulta: 2017-től dolgoztak azon, hogy Salgótarjánban megépüljön az onkológiai centrum azért, hogy a nógrádi megyeszékhelyen és a térségben élő, rákos megbetegedéssel küzdő lakosok számára időben elérhető legyen az ellátás.

E rendezvénynek az az elsődleges célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a betegség korai felismerésének fontosságára, valamint arra, hogy mit kell megtennünk önmagunk egészségéért

 – húzta alá a polgármester, aki örömének is hangot adott, amiért a rendezvényen sok fiatal vett részt. Hozzátette: az esemény jelentőségét mindezek mellett az is tovább fokozza, hogy az emlőrákot az Egészségügyi Világszervezet a nők leggyakoribb daganatos megbetegedéseként tartja számon mind a fejlett, mind a fejlődő országokban.

– Bármilyen betegség esetén nagy segítséget jelenthet a támogató család mellett a hasonló problémákkal küzdő emberek társasága, akik reményt és védelmet nyújtanak, illetve példájukkal erősítik a gyógyulásba vetett hitet. Ennek érdekében végez kiemelkedően eredményes és sikeres tevékenységet a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete is, amelyet a közelmúltban Nógrád Vármegyéért díjjal ismertek el – méltatta Fekete Zsolt a helyi alapszervezet tevékenységét, a tagoknak és vezetőknek ezután köszönetet mondott áldozatos munkájukért és további támogatásáról biztosította őket.

A rák nem a diagnózis felállításától méri az időt

Ezután Rozványi Balázs, az MRL elnöke szólt az egybegyűltekhez. A liga vezetője egyebek mellett beszélt arról, hogy az egészséget illetően – az egészségügyi szolgáltatók nyújtotta ellátás mellett – az egyénnek is jelentős a felelőssége. Emellett pedig azt is megjegyezte, hogy mennyivel ronthatja a túlélési esélyeket a betegség diagnosztizálásának és a kezelés elkezdésének akár már néhány héttel való késedelme is. Hangsúlyozta: a rák nem a diagnózis felállításától méri az időt.

Éppen emiatt van szükség az ilyen rendezvényekre, hogy minél több ember figyelmét rá tudjuk irányítani minderre 

– emelte ki Rozványi Balázs, aki ezután kitért a Motorral a mellrák ellen nevű kezdeményezésre is. Elmondta, hogy azt immár hetedik alkalommal szervezi meg az MRL, az előzetes regisztrációk szerint idén több mint 100 motorost, illetve hozzávetőleg 160 résztvevő jelezte az országos megmozduláshoz való csatlakozási szándékát. Köztük vannak salgótarjániak is.

Az MRL elnökének köszöntője után Katkó Orsolya, a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának osztályvezetője megnyitotta a kerekasztal beszélgetést, amelynek moderátori szerepét is betöltötte. Beszélgetőpartneréül két mellrákkal – Kónyáné Ferencz Tünde és Bakos Esztella –, és egy méhnyakrákkal – Pásztor Édua – érintett nőtársát kérte fel. Mellettük a fiatalabb korosztály képviseletében Fekete Anna Veronika, a Nógrád vármegyei tisztifőorvos lánya foglalt helyet az asztalnál. A beszélgetés során megannyi kérdést körbejártak, a nők leggyakoribb két daganatos megbetegedését – a mellrákot és a méhnyakrákot – érintően. Szó volt egyebek mellett arról, hogy az érintettek miként fedezték fel a rákos elváltozást, hogyan élték meg a diagnózist, illetve hogy hogyan reagált a család és a környezetük. A megjelentek a legfiatalabb résztvevő válaszaiból megtudhatták például, hogy az ő korosztálya mennyire ismeri és használja az önvizsgálatot, illetve a szűréseket, mennyire gyakori téma a daganatos megbetegedés a tinédzserek körében, illetve hogy miként lehetne a figyelmüket még hatékonyabban ráirányítani a téma fontosságára.

A szívósság és bátorság elengedhetetlen a betegúton

A hagyományoknak megfelelően az eseményhez kapcsolódóan egy kiállítást is megnyitottak, amely a „Mellrák után is van élet” címet viselte. A Mellrákinfó-Borsod Együtt könnyebb című fotókampányában készültek a képek, azokon érintett nők láthatók az MVLC Miskolci Vízilabda Club sportolói társaságában. A tárlaton bemutatott alkotásokat Molnár Éva, a Balassi Bálint Könyvtár igazgatója ajánlotta a résztvevők figyelmébe. Elárulta, hogy a fotókon megjelenő érintettekre példaképekként tekint, akiknek mindannyiunk számára nagyon fontos üzenete van.

– Az üzenet valahogy így szól: sose maradjunk egyedül a bajban, mindig keressünk segítséget. Együtt könnyebb ez az út, és a mellrák után is van élet. Az üzeneten túl pedig példázzák egyfelől, hogy ezt túl lehet élni, illetve azt is, hogy nagyon fontos a magunkra való odafigyelés, és hogy mi, nők erősek vagyunk. Bizonyítják, hogy a szívósság és bátorság elengedhetetlen a betegúton. Nem utolsó sorban pedig azt is hirdetik: a felvállalás megmentést is jelent – húzta alá Molnár Éva, aki ezután örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy például a Hermann Ottó Múzeuma és a Miskolci Egyetem Központi Könyvtára után a kiállítás képeit a nógrádi megyeszékhely könyvtárában is bemutathatják. A fotókon szereplő betegutat megjárt érintettek közül négyen a salgótarjáni eseményen is jelen voltak.

Az összes fotó életigenlő, pozitív kisugárzása magáért beszél. Tiszteletre méltónak tartom, hogy a miskolci vízilabda csapat együtt hirdeti az érintettekkel: ha nem megy egyedül, akkor ott vagyunk mellettetek!

 – mondta Molnár Éva.

Hozzátette: a kiállításnak még egy fontos üzenete van, ami nem más, mint a fiatalok megszólítása, valamint a tudatos élet és az egymásra való odafigyelés felé irányítása. A megjelentek ezután megtekintették a tárlatot, majd a rendezvény a Fő térre vezető figyelemfelkeltő „rózsaszín” sétával, és további programokkal folytatódott, amelyekről később számolunk be részletesen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában