Veszélyhelyzet

2023.09.01. 14:07

Mázsaszámra pusztultak Bánkon a halak, mérgező folyamatok okozhatták a bajt

Tömeges halpusztulást tapasztaltak augusztus 30-án horgászok és fürdőzők a Bánki-tó vizében. Az első vizsgálatok alapján bomló szerves anyagok okozhatták a kopoltyúsok halálát, de ezek az emberre nem veszélyesek.

Hegedűs Henrik

Bánkon egyelőre a haltetemek eltávolítása zajlik

Forrás: Nool.hu illusztráció

Fotó: Fehér Gábor

A facebook-on, Bánk község hivatalos oldalán közleményében a falu önkormányzata kitért a részletekre. Ebben elsőként megnyugtattak mindenkit, hogy a kialakult helyzet a strandolókra, nyaralókra, a fürdőzőkre, a vízen sportolókra nem jelent veszélyt.

A szakemberek a részleteket vizsgálva előzetesen arra az álláspontra jutottak, hogy a mélyebb tavaknál – mint amilyen a bánki is – előfordulhat, hogy a tó fenekén összegyűlt üledékből, bomló szerves anyagokból kén-hidrogén (kémiai nevén hidrogén-szulfid) szabadul fel, ami beleoldódik a vízbe. Az anyag a halakra egyértelműen mérgező hatású. A jelenség kiváltó oka egyelőre még bizonytalan, ezt további alapos laborvizsgálatok igazolhatják, de a körülmények alakulásában az elmúlt hét forróságát gyors ütemben felváltó lehűlés, a megérkező erős hidegfront is kiválthatta.

Mérgező folyamatok okozhatták a tömeges halpusztulást
Fotó: Fehér Gábor / Forrás: Nool.hu

A közlemény hozzáfűzi, a mélyebb vízrétegekbe kevesebb napfény jut, emiatt kisebb mértékű fotoszintetizálásra képes az algaállomány, így kevesebb oxigén termelődik, amit csak súlyosbít, hogy a kén-hidrogén tulajdonsága a nagyobb léptékű oxigénelvonás, és az éltető elem fokozottabb csökkenése szintén halpusztulást okozhat.

Pénteken megkerestük Torma Andreát, a település polgármesterét, aki hangsúlyozta, az önkormányzat és a helyi horgászegyesület tagsága mindent megtesz azért, hogy kezeljék a kialakult helyzetet. A vízfelület frissítése érdekében egy szivattyút működtetnek, illetve a munkálatok idejére kölcsönbe kaptak még egyet a rétsági tűzoltóságtól. Más eszközökkel is igyekeznek javítani az állapotokat, jet-ski járművekkel szellőztetik a vizet, így minél előbb távozhatnak a káros gázok, ezen kívül két levegőbefúvó berendezés is üzemel. A polgármester kijelentette, a tapasztalatok szerint a gyors intézkedések már most megtették hatásukat. 

Hűvösebbre fordult az időjárás, javult a víz oxigénszintje

Dr. Hegyi Árpád, a gödöllői Magyar Agrár – és Élettudományi Egyetem oktatója, a tó minőségét folyamatosan felügyelő halászati szakember helyben végzett mérései alapján javult az oxigénszint, és remélhetőleg hamar helyreáll az eredeti ökoszisztéma. Jelenleg a horgászegyesület segítségével a  halak maradványait távolítják el a tóból, a felmérések szerint több mázsára rúg a pusztulás aránya. Torma Andrea végezetül köszönetet nyilvánított mindenkinek, akik közreműködtek a természeti veszélyhelyzet elhárításában.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában