Rendezvény

2023.09.28. 21:29

Egy nap a nőkért! – rákellenes programokkal öltöztetik rózsa- és mályvaszínbe Salgótarjánt

Az őszi hónapokban figyelemfelkeltő programok „hadával” készül a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete és a Salgótarjáni Mályvavirágpont. Pénteken egy napot tartanak a nőkért, majd szombaton ismét csatlakoznak a Motorral a mellrák ellen nevű országos kezdeményezéshez.

Veres Edina

Képünk illusztráció!

Forrás: MW

Fotó: P. M.

Sűrű napok állnak a Magyar Rákellenes Liga (MRL) Salgótarjáni Alapszervezete előtt, hiszen szeptember 29-én, pénteken tizenötödször emlékeznek meg a megyeszékhelyen figyelemfelkeltő rendezvénnyel és sétával az emlőrák világnapjáról, amely esemény immár ötödik éve buzdít – a mellrák mellett – a méhnyakrák elleni harcra is.

Érdekes programokkal készülnek

Az MRL Salgótarjáni Alapszervezete, a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal (NVKH) Népegészségügyi Főosztálya és a Salgótarjáni Mályvavirág Pont által közösen szervezett „Egy nap a nőkért” című programnak a Balassi Bálint Könyvtár ad otthont. A látogatókat 11 órától Németh Anna, a Zenthe Ferenc Színház művésze kápráztatja el énekhangjával, azt követően pedig Rozványi Balázs, az MRL elnökének köszöntője hangzik el. Ezután érintettek osztják meg a megjelentekkel tapasztalataikat egy kerekasztal beszélgetés során, amelynek moderátori szerepét Katkó Orsolya, NVKH Népegészségügyi Főosztályának osztályvezetője tölti majd be. 

Nem sokkal 12 óra után a „Mellrák után is van élet” címmel nyitnak fotókiállítást a könyvtárban, a tárlaton bemutatott alkotásokat Molnár Éva könyvtárigazgató ajánlja majd a résztvevők figyelmébe. A képek megtekintése után 12 óra 30 perckor indul a figyelemfelkeltő séta a salgótarjáni Fő térre. Ott előbb Fekete Zsolt, a megyeszékhely polgármestere köszönti az egybegyűlteket, akikkel ezután Feketéné dr. Zeke Ildikó vármegyei tiszti főorvos osztja meg figyelemfelkeltő gondolatait. Kreicsi Mária, az MRL Salgótarjáni Alapszervezetének elnöke, illetve a Salgótarjáni Mályvavirág Pont vezetője elárulja, hogy miként hangzik a nap üzenete. Azt követően a Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum Táncsics Mihály Technikum tanulói foglalják el a Fő teret, ahol egy flashmobot mutatnak be. Az esemény zárásaként a résztvevők papírból készített mályvavirágokat tűznek a helyszínen kihelyezett virágládákba.

Motorral és túrával is felveszik a harcot a kór ellen

Egy nappal később a salgótarjáni alapszervezet vasparipán közlekedő tagjai, ismerősei és barátai motorral veszik fel a harcot a mellrák ellen, ugyanis idén ismét részt vesznek az országos motoros csillagtúrán és felvonuláson. A gyülekező időpontja 9 óra, a helyszíne a Balassi Bálint Könyvtár előtti terület, ahol fél órával később Kreicsi Mária mellett Pataki Csaba, Salgótarján alpolgármestere köszönti az egybegyűlteket. Ezután az alapszervezet elnöke átadja Salgótarján üzenetét a motorosoknak, akik „nyeregbe” pattannak és 10 órakor rendőri felvezetéssel elindulnak Budapesti célállomásuk, a Tranzit Art Café felé. A tervek szerint háromórás út végén az ország különböző pontjairól kétkeréken érkezett résztvevők a szalagüzenetek átadása és az indító gondolatok meghallgatása után átvonulnak a Hősök terére, ahol közös fotó készül a megmozduláshoz csatlakozókról.

Gyaloglással is csatlakoznak

Az MRL Salgótarjáni Alapszervezete csatlakozik október 7-én, szombaton a Világ gyalogló (hó)nap nevet viselő kezdeményezéshez, amely a TAFISA nemzetközi versenykiírása alapján a Magyar Szabadidősport Szövetség koordinálásával zajlik. A „Gyalogolj velünk az egészségedért, mert minden lépés számít!” szlogent viselő salgótarjáni figyelemfelkeltő túra iránt érdeklődők 9 órától gyülekezhetnek az Eresztvényi Látogatóközpont parkolójában. Nem sokkal később elhangzik a köszöntő, a túra célja és a nap üzenete is. Ezt követően 9 óra 30 perckor a résztvevők Félegyházi Éva túravezető irányításával nekivágnak a távnak, amelynek megtétele várhatóan másfél órát vesz majd igénybe. A látogatóközponthoz visszaérve frissítő és tombola sorsolás segít majd kipihenni a gyaloglás fáradalmait azoknak, akik vállalták az egészségükért tett lépéseket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában