Tanácsok

2023.08.03. 11:30

Te tudod, hogyan ülj helyesen az autóban? – a nógrádi rendőrök elárulták

A légzsák kizárólag akkor menthet életet Nógrád útjain is, ha az emberek megfelelő módon ülnek a járműben – hívta fel a figyelmet a Nógrád Vármegyei Balesetmegelőzési Bizottság.

Gubányi Patrik

A légzsák a biztonsági öv mellett a legfontosabb passzív biztonsági eszköz az autóban, mely a már bekövetkezett baleset következményeitől védi meg a sofőrt és az utasokat, illetve csökkenti a sérülés súlyosságát –  írta a Nógrád Vármegyei Balesetmegelőzési Bizottság Facebook-bejegyzésében. 

Hozzátették: a légzsák kizárólag akkor tudja ellátni védelmi funkcióját, ha az autóban ülők is megfelelően teszik a dolgukat. – Becsatolják az öveiket, megfelelő testhelyzetben, azaz egyenesen ülnek az ülés közepén, hátuk az üléstámlának támaszkodik, elegendő szabad teret hagynak a légzsákot tartalmazó műszerfal és a testük között, lábuk pedig a padlón van – ismertették. Hangsúlyozták, hogy a lábak műszerfalon pihentetése rendkívül veszélyes, főleg akkor, ha valakinek a későbbiekben is szüksége van a lábaira, továbbá el szeretne kerülni egy igen költséges, és korántsem kecsegtető sikerű arcplasztikát. 

Rámutattak: kifejezetten veszélyes az is, ha az utas felhúzza a lábait az ülésre maga elé, hiszen ebben az esetben is megváltozik az üléspozíció, az öv felfekvése kedvezőtlenné válik, továbbá a térdek jelentősen lecsökkentik a légzsák és a felsőtest közötti távolságot. Márpedig nem nehéz elképzelni annak a következményeit, ha a mintegy 300 kilométer/órás sebességgel kinyíló légzsák valakinek a térdét az arcához üti. 

Hozzátették: aki a fenti javaslatokat megfogadja, az megteremti annak a lehetőségét, hogy egy esetlegesen bekövetkező közúti balesetet a lehető legkedvezőbb és legszerencsésebb forgatókönyv szerint vészeljen át.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában