Múltidézés

2023.08.21. 08:55

Sörözővel kombinált bőrdíszműves műhely is működött harminc éve Nógrádban

Harminc esztendővel ezelőtt augusztus negyedik hetében a nyugat-nógrádi térség mindennapjaiból az emberi tulajdonságok kerültek előtérbe. Legalábbis ez derül ki az 1993-as sajtószemlénkből.

Hegedűs Henrik

A Nógrád Megyei Hírlap térségi oldalain érdekes emberi alakok mutatkoztak be. Az olvasók megtudhatták például, hogy Rétság belvárosában egy bőrdíszműves-műhellyel és üzlettel kombinált söröző működik. A tulajdonos-házaspár részéről Vavra Mónika elmondta, eredetileg egy bőrdíszmű – és rövidáru boltot nyitottak volna, hogy a lakosságnak ne kelljen még egy cipzárért is Vácra utaznia, de azzal szembesültek, hogy rendkívül mértékben megdrágultak az alapanyagok, ezért végül a söröző üzemeltetése mellett döntöttek, elvégre a férj vendéglátós tapasztalatokkal rendelkezett. Ugyanakkor a tetőtérben kialakították a kézműves mesterség műhelyét, ahol a hölgy egyedi tárgyakat, táskákat is készített.

A szomszédos Bánkon a kisbíró, Kohári János számolt be nem mindennapi tevékenységéről. Kifejtette, harminc éve dolgozik már a helyi hírharang pozíciójában, és jobbára a dobját veszi elő, mert a hangosbeszélő berendezés rendre elromlott. Egy kidobolásért kétszáz forint ütötte a markát, alkalmanként tizenöt helyszínen közölte a lakossággal az önkormányzat legfrissebb információit. Leginkább persze arra mérges – ecsetelte –, ha egy-egy kidobolás után odamennek hozzá, hogy ismételje meg miket mondott pár perccel korábban, tehát nem figyelnek a falubeliek a mondandójára, akkor meg mit ér az egész művelet.

Szügyben egy magán-állatorvosi rendelőt látogattak meg a lap korabeli munkatársai. Dr. Érsek Ervin éppen akkor alakította ki mindenfajta modern eszközzel ellátott rendelőjét, a vidéki körülményekhez igazodva, de a budapesti állatkórházak mintájára, és akár komolyabb sebészeti beavatkozást is elvégezhet itt. 

Végezetül egy rétsági érdekességre is fény derült: a művelődési központ által szervezett augusztus huszadikai programsorozat egyik műsora a „macskakifordítás” lett volna, de nem derült ki, hogy ez pontosan mit takart, azonban elmaradt, helyette pedig sörivó-versenyt szerveztek a járási székhelyen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában