Gazdaság

2023.08.14. 11:36

Segíti a nógrádi kereskedelmi és iparkamara a duális képzésben való eligazodást

Több jogszabály is módosult, továbbá módosulni fog a duális képzés megvalósítására vonatkozó szabályozást érintően, a változások mind a tanulói, mind a felnőttképzési jogviszony keretében szakmát tanulók duális oktatását érintik.

Nagy Orsolya

Számos szakmából szemezgethetnek a pályaválasztás előtt álló fiatalok, az intézmény segíteni kívánja az eligazodást

Forrás: Nool.hu illuszráció

Fotó: Pezzetta Umberto

A Nógrád Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara felhívja az érintettek figyelmét, hogy az érintett gazdálkodó szervezeteknek kiemelten fontos, hogy figyeljenek a képzések megszervezése során az egyes új szabályokra – írják portálunknak eljuttatott közleményükben.

A különböző hatályba lépési időkkel érintett változások – a teljesség igénye nélkül – kiterjednek a saját munkavállaló képzésének szabályaira, a rövid ciklusú szakképzési munkaszerződés megkötésének feltételeire, a fiatalkorú munkavállalókra vonatkozó szabályozásokra, a munkaidőkeret és a szabadság megállapításának, továbbá a duális képzés kapcsán igénybe vehető adókedvezmények igénybevételének feltételeire is. 

 

Hamarosan indul az új tanév, tervezni kell a szakképzést is

 

A Nógrád Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara – mint a duális képzésekhez kapcsolódó nyilvántartási és hatósági ellenőrzési feladatokat ellátó vármegyei szervezet – az érintettek számára külön-külön foglalta össze korábban a szakképzésről szóló törvényben, továbbá annak végrehajtási rendeletében bekövetkezett, valamint a duális képzés adókedvezményével kapcsolatos változásokat – írja a közlemény.

A hamarosan induló új tanév elején is számos diák szeretne valós gazdasági környezetben elhelyezkedni gyakorlati képzése keretében, így az ezt biztosító gazdálkodó szervezetek továbbra is meghatározó szerepet töltenek be a tanulók oktatásában. A duális képzések megszervezése szempontjából azon gazdálkodó szervezeteknek, akik még nem rendelkeznek duális képzőhelyi nyilvántartásba vétellel, előzetes ügyintézést igényel a jogosultságok megszerzése. Nógrád vármegyében jelenleg 83 gazdálkodó szervezet 113 képzőhelyével szerepel a duális képzőhelyek nyilvántartásában.

 

El kell látni a diákokat a megfelelő eszközökkel, védőfelszerelésekkel

 

Általánosságban véve duális képzőhelyként az a gazdálkodó szervezet vagy képzőközpont vehető nyilvántartásba, amelynél biztosítottak a szakirányú oktatás megszervezésének feltételei, továbbá foglalkoztatva van a jogszabályban meghatározott végzettséggel, gyakorlattal és szakképesítéssel vagy szakképzettséggel és rendelkező személy. A képzőhelynek rendelkeznie kell a duális képzőhely által vállalt szakirányú oktatáshoz szükséges eszközzel és felszereléssel, valamint szükség esetén minőségirányítási rendszert kell működtetnie, ami adott esetben kiváltható a kamara által kidolgozott szempontrendszerben (az ún. KAMSZER-ben) meghatározott minőségi követelményeknek való megfeleléssel.

A Nógrád Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara fő célkitűzése a munkaerőpiaci igényekre reagáló, olyan minőségi duális képzőhelyek biztosítása, ahol a tanuló megfelelő gyakorlatot szerezhet, megismerheti a vállalati kultúrát, és ahonnan versenyképes tudással és gyakorlattal léphet ki a munkaerőpiacra a tanulmányai befejezése után. A duális képzésben résztvevő gazdálkodó szervezetek a Nógrád Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara tematikus aloldalán folyamatosan megtalálják az őket érintő legfontosabb információkat, a gazdasági kamara munkatársai készséggel állnak az érintett vagy érdeklődő gazdasági szervezetek rendelkezésére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában