Hivatás

2023.08.05. 06:55

Nógrád egyetlen településőre több munkakört is ellát Szügyben

Ritka hivatás a településőré: Nógrádban ismereteink szerint egyetlen ilyen önkormányzati alkalmazott dolgozik, Szügyben. Jantos Tibor nem csak a község bel-, hanem a külterületeit is vigyázza, merthogy ő egyben a mezőőr is. Utóbbi sem egy gyakori munkakör, ma már legfeljebb két-három kollégája, ha akad szerte a vármegyében.

Nool.hu

Jantos Tibor

 – Településőrként 2021 óta állok az önkormányzat alkalmazásában, később mezőőri vizsgát is tettem, így ma már mindkét munkakört ellátom. A belterületeken a feladataim közé tartozik a rend fenntartása, az önkormányzati vagyon védelme, a közterületi berendezések és állaguk megóvása, az önkormányzati rendeletek betartatása, hogy csak a fontosabbakat említsem.

Mint mondja, rendeletek többféle van, ilyen például a kerti égetésre vonatkozó, vagy az indokolatlan zajkeltés elleni is. Utóbbi főleg a vasárnapi csendrendeletre vonatkozik. Szügyben ugyanis tilos ilyenkor a robbanómotoros gépek használata a kertekben, az udvarokon, szem előtt tartva a lakosok nyugalmát.

Szügy község mezőőri szolgálati kocsija. A feladatok ellátását nagyban megkönnyíti
Fotó: Beküldött fotó

– A csendesebben működő elektromos eszközöket persze lehet használni vasárnap is, az a lényeg, hogy a közösség pihenéshez való joga ne sérüljön. Elmondhatom, hogy az emberek együttműködők ezen a téren, igyekeznek a nagyobb zajjal járó ház körüli munkákat hétfőtől szombatig elvégezni. Azért vannak persze kivételes esetek. Egy-két családnál előfordult, hogy szólni kellett miatta, néhányszor a túl hangos zene is okozott már gondot, de a helyzet kezelhető. Előbbiek mellett vigyázni kell a temetők rendjére és az önkormányzati utak karbantartására is.

Naponta ellenőrzi a külterületeket

Jantos Tibor elmondta, hogy a külterületeket napi rendszerességgel ellenőrzi.

– Mezőőrként a határban is el kell látom a feladataimat. Itt a legtöbb munkát a fűtési idényben jelentkező falopások adják, de főleg terményérés és betakarítás idején oda kell figyelni a mezőgazdasági területekre is. Ezek mellett az illegális hulladéklerakás jelenti a legnagyobb gondot, ezt különösen szigorúan vesszük, hiszen a polgármester úr is elkötelezett környezet- és természetvédő! Néhány alkalommal kellett már intézkedni amiatt is, hogy kutya kóborolt közterületen, de az állattartás szabályait a szügyi emberek komolyan veszik!

Jantos Tibor hozzátette, hogy a munkavégzésben nagy segítséget jelentett, amikor az önkormányzat szolgálati gépkocsit biztosított számára.

–  Így sokkal nagyobb területet tudok ellenőrizni. A napot is azzal kezdem, hogy reggel 6.30 órától körbejárom kocsival a települést, hogy minden rendben van-e, történet-e valami változás előző este óta. Hozzám tartozik a nyolcfős szügyi zöldterület-kezelő brigád is, ők 7 órakor kezdenek, előtte még megbeszéljük az aznapi munkákat. Ebbe nem csak az önkormányzati közterületek kezelése tartozik bele, hanem bérmunkákat is elvégzünk igény szerint. Ilyenek például a szügyi vállalkozások által megrendelt zöldterület-karbantartások, például a fűnyírás, a metszés, a locsolás, vagy akár a virágok ültetése. A bicikliút szélein is a karbantartók végzik el a kaszálást. Amint a brigádot eligazítottam, végzem a saját munkáimat, 15.30 után pedig a szolgálati autóval ismét körbemegyek, ellenőrzöm nem csak a közterületeket, hanem a határt is.

Ilyenkor a település- és mezőőr azt figyeli, hogy idegen autók nem jönnek-mennek-e a községben és a környékén, idegen személyek felbukkannak-e, hulladékot próbálnak-e lerakni valahol.

– Mindez sok időt és megfigyelőmunkát igényel. Szerencsére a balassagyarmati mezőőr kollégával, a körzeti megbízottal, a gazdákkal, az erdészekkel, a horgászokkal, a vadászokkal jó a kapcsolat, amiben csak tudunk, segítünk egymásnak. A szükséges papírmunkák elvégzése már estére, otthonra marad. A mezőőri tevékenységet például folyamatosan vezetni kell a szolgálati naplóban.

Polgárőrség jelenthet segítséget
Jantos Tibor hozzátette: a rendvédelmi dolgozókkal és a határt járó emberekkel való jó együttműködés mellett további segítséget jelent majd feladatai ellátásában, hogy a szügyi polgárőrség nemrég megalakult. Utóbbi a balassagyarmatiakkal együttműködve valósul meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában