Méhészet

2023.08.17. 18:35

Mézes főzőversenyt is hirdetnek a hugyagi méhész családi napra

A Palóctáj Méhész és Környezetvédő Egyesület augusztus 26-án már a 11. alkalommal rendezi meg a méhész családi napot Hugyagon. Idén mézes főzőversenyre is várják a méhészeket.

Lukács Zsófia

Fajtamézek sokaságát termelik a nógrádi méhészek is

Forrás: Nool.hu illuszráció

Fotó: Laufer László

– Az eseményhez kapcsolódva folytatjuk a méhész szakmai műhely programjait. Második alkalommal rendezzük meg az Országos méhész szakmai innovációs kiállítást és pályázatot. Ebben az évben csatlakozott a helyszínhez a Magyar Mézút Egyesület is. A programokra szívesen látjuk és várjuk a mézet kedvelő fogyasztókat, családokat is Hugyag, Burjaspusztán – mondta el portálunknak Diósi László, az egyesület elnöke.

Hozzátette, hogy folytatják a „ jövő méhészete-a méhész jövője” szakmai műhelyt, melyet az egyesület gondoz. 2023-ban meghirdetik a „ II. Országos Innovációs Méhész Szakmai Nap”-ot, mely mindannyiuk számára lehetőség a tudásuk bővítésére.

Mézes mustáros pulykasült. A méz nem csak édességek készítéséhez kiváló 
Fotó: Móricz István / Forrás: Nool.hu illuszráció

A Magyar Mézút Egyesület szervezésében Burjaspusztán főzőversenyt is rendeznek méz felhasználásával, ahol nemcsak az ételt, de a főzőhelyet is díjazzák. A zsűri által, a helyezetteken kívül arra érdemesnek ítélt, a népi hagyományokat leginkább ápoló csapat külön díjazásban részesül. A verseny célja, hogy szabadtűzi eszközök igénybevételével, tájegységekre jellemző ételek készüljenek méz felhasználásával, a népi hagyományok felelevenítésével, vagy azok megújításával.  A „Mézes vareca királya” címért az előírások szerinti elfogadott zsűrizési szempontok alapján kerül sor az értékelésre. A szervezők kérik, hogy a nevezők az előzetes részvételi szándékot jelezzék.

Az egésznapos országos programra reggel 8.30-tól regisztrálhatnak az érkezők. A helyszínen mézkóstoló és őstermelői bemutatók kóstolókkal,  szaktanácsadók asztala, méhészeti termékek, csomagolóanyagok, eszközök bemutatója és TOTÓ is várja az érdeklődőket, 9.30-kor ünnepi megnyitó, majd innovációs kiállítás és a főzőverseny veszi kezdetét. Lesz játszóház a gyermekeknek, interaktív programok, bemutatkozik a Mihálygergei Mazsorett tánccsoport. 10 órakor kezdődnek a szakmai programok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában