Alapkő

2023.08.23. 16:28

Földbe került a zagyvapálfalvai bölcsőde alapköve – jövő ősszel nyithatja meg kapuit az intézmény

Letették egy új bölcsőde alapkövét a Salgótarjánhoz tartozó Zagyvapálfalván szerdán délelőtt. A Makarenkó úton megvalósuló beruházás várhatóan jövő év szeptemberére teljesen elkészül, és modern környezetet biztosít majd a legkisebb városlakók számára.

Veres Edina

Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata pályázatot nyújtott be, amelyen sikerrel vett részt. Ennek köszönhetően több mint 419 millió 251 ezer forintot nyert a városvezetés a projekt megvalósítására. Annak keretében egy új, energiahatékony, 28 férőhelyes bölcsődét építenek fel az önkormányzat tulajdonában álló, Makarenkó úti telken.

A beruházás alapkövét szerdán délelőtt rakták le. Az esemény konferansziéjaként Kántor Zoltán elmondta a jelenlévőknek, hogy az új bölcsődében két darab, a három év alatti gyermekek igényeihez igazított, teljesen berendezett csoportszobát hoznak létre, az azokhoz tartozó öltöző-átadó helyiségekkel, mosdókkal, melegítő- és tejkonyhával, illetve terasszal. Az intézmény továbbá rendelkezni fog a személyzet számára kialakított helyiségekkel is.

– Az udvar szintén megfelel majd a kicsik igényeinek, ügyelve az árnyékolásra, a megfelelő növények kiválasztására és a játszóeszközökre. A bölcsőde akadálymentesített lesz, illetve az intézmény előtt egy hat férőhelyes parkoló is helyet kap majd. A környezeti- és klíma kihívásoknak eleget téve az épület energiaigénye közel nulla százalékosra lett tervezve, amit napelemekkel és korszerű építőanyagokkal oldanak meg a szakemberek – hallhatták a megjelentek Kántor Zoltántól, aki ezután azt is elmondta, hogy a projekt során kiemelt szempont lesz még a környezeti fenntarthatóság, valamint a hulladék keletkezésének a mérséklése. Ebből kifolyólag szelektív hulladékgyűjtéshez szükséges eszközök is biztosítva lesznek a bölcsődében. A beruházás mindemellett a nemek közötti esélyegyenlőség növeléséhez is hozzájárul azzal, hogy segíti a nők visszatérését a munka világába.

A most kezdődő beruházássorozat is a családokat és a salgótarjáni gyermekeket helyezi középpontba

Ezután Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere beszédében kifejtette: az alapkőletétellel nem csupán a zagyvapálfalvai bölcsőde építése indul el, hanem a 2021-től 2027-ig tervezett európai uniós fejlesztések sora is. A városvezető arra is rámutatott, hogy 2016-ban a feladataik meghatározásánál első helyen jelölték meg célul a gyermekek és a felnövekvő generáció boldogulásának az elősegítését. Hozzátette: ezzel szervesen összefügg az, hogy a salgótarjáni kisgyermekes családok számára újabb, vagy emelt színvonalú szolgáltatásokat nyújthassanak a mindennapokban. Miután az ebbe a csoportba tartozó, megvalósult salgótarjáni fejlesztésekről – például óvodák korszerűsítéséről, bölcsődei csoportok kialakításáról, játszóterek felújításáról – szót ejtett, Fekete Zsolt elmondta: a most kezdődő beruházássorozat is a családokat és a salgótarjáni gyermekeket helyezi középpontba.

– Bölcsődét építünk itt Zagyvapálfalván, hogy az itt lakó, munkába visszatérő anyák biztonságos körülmények között tudhassák kisgyermekeiket és ehhez ne kelljen a piciket a belvárosba utaztatni. Ezentúl felújítjuk a Mackóvár Központi Óvoda udvarát, a Gagarin sportudvarát, megkezdjük a Beszterce-lakótelepi általános iskola felújítását, továbbá korszerűsítjük a kemerovói óvodát is. Mindemellett új óvodai, valamint bölcsődei eszközöket szerzünk be – sorolta a tervezett beruházásokat a polgármester.

Mit rejtett az alapkőként funkcionáló időkapszula?

Fekete Zsolt arra is kitért, hogy a fent említettek mellett városszerte több, jelentős fejlesztés valósul meg. Ezek közül, a zagyvapálfalvai városrészt érintően a Gorkij-lakótelep rehabilitációját emelte ki. Mint fogalmazott: egy parkosított, korszerű utcabútorokkal és játékelemekkel tarkított városrészi központot hoznak létre a Gorkij körúti bolt környékén. Fekete Zsolt azt is hozzáfűzte, hogy ismét lesz egészségügyi típusú beruházás is a területen, hiszen egy fogorvosi rendelőt alakítanak majd ki a lakótelepen. Ezután a városvezető ismét a pálfalvai bölcsődéről ejtett szót.

– Ismerjük a problémát, hogy sokan vannak, akik a gyermek három éves kora előtt szeretnének – vagy épp kényszerülnek – visszamenni dolgozni, azonban a kicsik napközbeni elhelyezése, ellátása gondot okoz számukra. A Pálfalván megépülő bölcsődével ezt szeretnénk városrészi szinten orvosolni – hangsúlyozta a városvezető.

A bölcsőde alapkövét Fekete Zsolt polgármester (középen) mellett dr. Huszár Máté alpolgármester (balra), illetve Deák Attila, a kivitelező Silver 2009 Kft. ügyvezető igazgatója helyezte a földbe
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool

A munkaterületet idén augusztus 1-jén adták át a kivitelezőnek, az építkezés várhatóan legkésőbb jövő év július 30-ig befejeződik. A projekt fizikai befejezésének tervezett időpontja 2024. szeptember 30-a, amikorra a szükséges engedélyek is a rendelkezésre állnak majd. A nyitás függvényében a gyermekek bölcsődei jelentkezése várhatóan a jövő nyáron indul. A meghirdetett közbeszerzési eljárást megnyerve a Silver 2009 Kft. felel a beruházás kivitelezéséért.

A bölcsőde alapkövét Fekete Zsolt polgármester mellett dr. Huszár Máté alpolgármester, illetve Deák Attila, a kivitelező Silver 2009 Kft. ügyvezető igazgatója helyezte a földbe. Az időkapszula tartalmazta a pályázati és a tervdokumentációt, a projektben résztvevő szervezetek adatait, illetve a városkulcs kicsinyített mását.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában