Tábor

2023.07.10. 11:58

Több száz gyermekkel élesztették fel a csodát a gyarmati táborban (fotók)

A közelmúltban 450 fiatal részvételével zajlott le a kéthetes Nyári Oratóriumi Tábor Balassagyarmaton. Nógrád vármegye egyik legnépszerűbb és legnagyobb gyermektábora idén ünnepelte harmincadik születésnapját, így különleges programokkal is készültek a szervezők.

Lászlók Judit

Az idei év mottója: „Élesszük fel együtt a csodát”

Forrás: Balassagyarmati Don Bosco Oratórium

A Kossuth utcai intézmény immár harminc éve ad otthont a gyermektábornak, amelyet a szalézi atyák azért hoztak létre, hogy Bosco Szent János lelkiségét átadhassák a fiataloknak. Bosco Szent János a megelőzésben hitt, amelynek az a lényege, amikor a gyerekek és a fiatalok válaszút elé érkeznek az életükben, akkor a helyes utat válasszák. A módszer hisz abban, hogy minden fiatal lelkében van egy pont, amely nyitott a jóra, a szépre és az Istenre. Ennek a tábornak pedig mindig az a feladata, hogy megtalálják ezt a pontot a gyermek lelkében.

Dóbiás Zalán, a szalézi templom plébánosa portálunk érdeklődésére elmondta, a jubileumi kéthetes táborban a két hét alatt idén 450 gyermek és fiatal vett részt.

– A tábornak minden évben van egy mottója, ami idén az Élesszük fel együtt a csodát elnevezést kapta. Ehhez tartozik egy kedves történet: mit jelent sónak lenni? – fogalmazott Dóbiás Zalán. Hozzátette: – Annak idején a világtól egy elzárt szigeten elkülönítették az akkoriban még gyógyíthatatlan leprás betegeket. Azonban egy szerzetes szorgalmasan ápolta őket, sőt, mindig mosolyogva és kedvesen végezte el ezt a rendkívül nehéz feladatot. Egyszer egy sebkötözés közben beletekintett egy leprás ember szemébe, és megkérdezte tőle: mondja, maga hisz Istenben? A beteg egy darabig hallgatott, majd a szerzetesre nézve azt válaszolta, hogy igen, most már hiszek benne. Ezt jelenti sónak lenni, azaz a táborban átélt örömöt és csodát kivisszük a világba és továbbadjuk.

Animátorokat avattak

A tábor megvalósításában nagy szerepe van az animátoroknak, akik között több egykori táborozó is akad. Hrubják Antónia 2008-ban járt először a táborban, 2019 óta pedig animátorként tevékenykedik. Mint mondta, leginkább a jó közösség miatt tér vissza rendszeresen a táborba. Az animátorok feladata leginkább a programok megszervezése és lebonyolítása.

Az esős idő sem szegte kedvét a táborozóknak
Forrás: Balassagyarmati Don Bosco Oratórium

– A kéthetes tábor során a napot mindig imával kezdtük, majd következtek a csoportpercek. A nap további részében a gyermekek csoportokba beosztva vettek részt a játékos programokon – mondta az animátor. Hozzáfűzte: – Fontos volt számunkra, hogy minőségi előadókat hívjunk meg a táborba, akiktől tanulhatnak is a gyerekek. Egy mentőtiszt például az újraélesztéssel kapcsolatban tartott előadást, de harcművészek is tartottak bemutatót, valamint egy bábelőadást is megtekinthettek a gyerekek. Ezenfelül ellátogattuk a balassagyarmati strandra, de Patvarcon is jártunk, ahol finomságok mellett akadálypálya is várta a táborozókat, illetve bejárhatták a falu rejtett kincseit. Örömteli volt számunkra, hogy animátor avatást is tarthattunk, így tíz új animátorral bővült a csapatunk. Az utánpótlás a következő évekre is biztosított.

Különleges gálaestet tartottak

Az animátor kifejtette továbbá, a jubileumi alkalomból pedig egy különleges gálaesttel készültek. Az eseményre a gyerekek korcsoportonként, illetve a fekete kendősök, valamint az animátorok is külön produkciókkal készültek. A zenés táncos előadások során felelevenítették az elmúlt harminc év táborainak a témáit, majd a lelkes táborozóknak ki kellett találnia, hogy melyik év témája lehet az. Közös programokkal is készültek a gyerekeknek és a szülőknek, ezek közé tartozott az akadályverseny, valamint a közös kézműves foglalkozás is.

450 fiatal részvételével zajlott le a kéthetes tábor
Forrás: Balassagyarmati Don Bosco Oratórium

 Nógrád legnagyobb tábora
Dóbiás Zalán elmondta: a tábor népszerűsége töretlen. Az animátorok kiváló munkája mellett a szülők és a város részéről kapott támogatásának köszönhetően pedig évről évre folyamatosan nő a táborozók létszáma. Az ÁNTSZ hivatalos adatai szerint a Nyári Oratóriumi Tábor Nógrád vármegye esetében, csakúgy mint a Váci Egyházmegyét tekintve, az egyik legnagyobb tábor.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában